OFGEM bötfäller SSE plc med 2,1 miljoner pund

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on sep 4, 2020
  • OFGEM ger SSE plc böter på 2,1 miljoner pund för att inte ha rapporterat framtida produktionskapacitet i tid.
  • SSE plc fick 30% rabatt på det ursprungligen förväntade bötesbeloppet.
  • Energiföretaget investerade 580 miljoner pund i Viking Wind Farm.

På torsdag avslöjade Storbritanniens energiregulatorer (OFGEM) att de bötfällt SSE plc (LON: SSE) med 2,1 miljoner pund eftersom bolaget med huvudkontoret i Perth inte publicerade information om sin framtida produktionskapacitet i tid. SSE lanserade också en handelsplattform i augusti för stora energianvändare som nu kan spara betydande summor genom att balansera energiutbud och efterfrågan.

Aktierna i företaget öppnade med en uppgång på cirka 1% på torsdagen. SSE plc handlas nu till 12,65 pund per aktie, vilket motsvarar en nedgång på cirka 15% från toppnoteringen hittills i år. I slutet av mars, när effekterna av Covid-19 var som mest kännbara, hade aktien fallit så lågt som till 10,72 pund per aktie. Läs mer om hur man tjänar pengar på aktiemarknaden.

SSE får 30% rabatt på bötesbeloppet

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt OFGEM kommer upplysningsbrottet, som kraftverket Fiddler’s Ferry fått skulden för, få kännbara konsekvenser för grossistpriserna på el i Storbritannien. Fiddler’s Ferry har erkänt att deras rapporteringsprocess inte uppfyllt granskningsorganets krav.

OFGEM beskyller dock inte SSE för att ha haft något ont uppsåt. Botens ska fungera som en varning för samtliga aktörer på energimarknaden om att strikta åtgärder vidtas om inte kraven uppfylls.

Granskningsorganet betonade också på torsdag att SSE samarbetat under hela utredningens gång och att den tidiga förlikningen lett till en rabatt på 30% på bötesbeloppet.

SSE investerade 580 miljoner pund i Viking Wind Farm

SSE plc:s straff var det första av sitt slag, inte bara i Storbritannien utan i Europa i stort, för att inte ha rapporterat framtida produktkapacitet inom tidsfristen enligt energimarknadsförordningen REMITTERA.

Nyheten kommer månader efter att SSE plc gjorde en betydande investering på 580 miljoner pund i Viking Wind Farm som förväntas knipa titeln som Storbritanniens största vindkraftpark på land. Det gigantiska vindprojektet, som planeras vara slutfört år 2024, kommer att skapa cirka 400 jobb och sammanlagt täcka 17 396 tunnland.

SSE plc utveckling var ganska positivt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på mer än 35%. I skrivande stund har energibolaget ett marknadsvärde på 13,18 miljarder pund och ett pris/vinst-förhållande på 31,19.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust