USD/TRY: Inget slut i sikte för turkiska lirans fortsatta fall

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on sep 4, 2020
  • USD/TRY-paret handlas på en ny rekordhög nivå när den turkiska lirans fall fortsätter.
  • Nedgång gör den turkiska liran till den sämst presterande valutan på marknaden.
  • Paret skulle kunna stiga ytterligare inför de amerikanska löneuppgifterna presenteras.

USD/TRY steg till en rekordhög nivå igår när handlare reagerade på de ökande spänningarna i Turkiet och den över lag starkare dollarn. Paret handlas till 7,4385, vilket är det högsta det någonsin varit.

USD/TRY
USD/TRY vs USD/ZAR and USD/RUB

Den turkiska liran störtar

Den turkiska liran har haft en stark nedåtgående trend i flera år. Under de senaste fem åren har det tappat mer än 150% av sitt värde gentemot den amerikanska dollarn. Och under de senaste 12 månaderna har den tappat mer än 32%, vilket gör det till den sämst presterande valutan på den framväxande marknaden. Den har också tappat mot andra valutor som euron och det brittiska pundet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den senaste tidens nedgång beror inte minst på de ökande spänningarna mellan USA, Turkiet, Cypern och Grekland. Den här veckan meddelade den amerikanska regeringen att man kommer att börja sälja vapen till Cypern – ett uttalande som fick Turkiet att ilskna till. Detta skedde efter att relationen mellan Turkiet och USA redan försämrats på grund av den förstnämndas beslut att köpa in militär utrustning från Ryssland.

Den viktigaste orsaken till att den turkiska liran har sjunkit är ändå den turkiska centralbankens åtgärder. Bara i år har banken sänkt räntorna nio gånger, vilket är ett rekord. Det har lett till att räntorna nu ligger på 8,25%, vilket analytiker anser är för lågt. Banken har också infört nya regler för att stabilisera valutan. I ett uttalande sa en analytiker på Bloomberg:

”Valutavskrivning är fortfarande ett långvarigt hot och kan hålla Turkiets pristillväxt tvåsiffrig under hela året. Lirans försvagning hittills i år innebär allt högre risker för centralbankens inflationsutsikter.”

Igår steg USD/TRY-paret kraftigt efter att statistikbyrån offentliggjorde de senaste inflationsuppgifterna från Turkiet. Siffrorna visade att det genomsnittliga konsumentpriset steg med 11,77% i augusti, lägre än de 11,91% som analytiker förväntat sig. På månadsbasis steg priserna bara med 0,88%. Under tiden steg producentprisindexet med 11,53% under månaden. En sådan hög inflationstakt sätter press på centralbanken att börja dra åt svångremmen.

USD/TRY har också stigit denna vecka på grund av den starkare amerikanska dollarn, som är ett resultat av de relativt starka ekonomiska resultaten i USA. T.ex. visade uppgifter som publicerades igår att antalet personer som för första gången anmälde sig för arbetslöshetsersättning ökade med 881 000 förra veckan, vilket är den lägsta siffran sedan i mars.

USD / TRY teknisk analys

USD/TRY
USD/TRY teknisk graf

Veckografen visar att USD/TRY-paret har haft en stark uppåtgående trend. Det har stigit från 2.7865 till det nuvarande högstanivån på 7.4340. Priset ligger över de korta och långsiktiga glidande medelvärdena. Viktigast är att den har brutit över den viktiga motståndsnivån vid 7.2121, som var den högsta nivån sedan den 4 maj. Därför verkar det som om tjurar sitter i förarsätet, vilket innebär att priset kommer att fortsätta att stiga.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust