Bain Capital köper Virgin Australia efter borgenärers godkännande på fredagen

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on sep 5, 2020
  • Bain Capital köper Virgin Australia efter att flygbolagets borgenärer godkänt affären på fredagen.
  • Avtalet ger 9% till 13% avkastning till borgenärer utan säkerhet.
  • Virgin Atlantic skar ner över 1 000 jobb på grund av Covid-19-pandemin.

Deloitte har meddelat att Bain Capital kommer att köpa Virgin Australia Holdings Ltd. efter att flygbolagets borgenärer godkände transaktionen på fredag.

Virgin Australien gick in i frivillig administration i april på grund av Covid-19-pandemin som gjorde att flygindustrin nästan stannat av de senaste månaderna. Vid den tiden var bolaget totalt skyldigt 3,77 miljarder pund till sina fordringsägare. Avtalet med den amerikanska private equity-gruppen Bain Capital kommer enligt Deloitte hjälpa flygbolaget att avsluta administrationen.

Affären ger 9% till 13% avkastning för borgenärer utan säkerhet

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Avtalet med Bain Capital, som innebär ett finansiellt åtagande på 1,92 miljarder pund, lovar 9% till 13% avkastning till borgenärer utan säkerhet. Virgins aktier kommer enligt Deloitte att landa i Bain Capitals portfölj före början av november.

VD Mike Murphy från Bain Capital kommenterade på fredag att godkännandet från Virgins aktieägare var en avgörande milstolpe som har potential att förenkla flygbolagens återhämtning under de kommande månaderna.

Under Bains paraply kommer Virgin sannolikt att sänka sin arbetskraft med ungefär 33% eftersom flygbolaget förbinder sig till korta sträckor, inrikeslinjer och konkurrerar med Qantas Airways Ltd. Men flygbolaget avslöjade ändå planer på att återvända till USA och Nya Zeeland tidigare i veckan. Källor bekräftade också på fredag att Virgin Australia nu enbart kommer att flyga med Boeing 737-flygplan. Enligt VD Paul Scurrah från Virgin Australia:

”Resebudgetar kommer att vara under större tryck än någonsin när saker kommer tillbaka. Vår lägre baskostnad gör att vi kan konkurrera aggressivt genom att erbjuda bättre värde. ”

Virgin Atlantic skär ned över 1 000 jobb på grund av Covid-19-störningar

I relaterade nyheter fick Virgin Atlantic ett domstolsgodkännande tidigare i veckan att gå vidare med sin omstruktureringsplan som sannolikt kommer att se över 1 000 jobb gå förlorade. Som svar sa BALPA (en brittisk pilotförening) på fredag att man planerar att hålla diskussioner med flygbolaget nästa vecka och utforska sätt att hjälpa piloter att behålla sina jobb. Generalsekreterare Brian Strutton på BALPA kommenterade:

”Våra representanter träffar Virgin nästa vecka och jag hoppas att vi kommer att hitta ett sätt att undvika att ytterligare piloter avskedas. Varje enskilt jobb som förloras under krisen är en tragedi och vi gör allt vi kan för att minska förlusterna av arbetstillfällen.”

En annan nyhet från flygindustrin kom på fredag när det irländska lågprisflygbolaget Ryanair meddelade att de förbättrat sin balansräkning med 357 miljoner pund via en nyemission.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust