USD/CNY under press då Kinas export ökade för tredje månaden i rad

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on sep 7, 2020
  • USD/CNY-paret sattes under press när handlare reagerade på de senaste handelssiffrorna från Kina.
  • Landets export ökade med 9,5% i augusti medan importen minskade med mer än 1%.
  • Detta ledde till ett handelsöverskott på mer än 58 miljarder dollar för Kina.

USD/CNY-paret sjönk med nästan 0,20% när handlare reagerade på starka handelsnummer från Kina. Valutaparet handlas till 6,8300, vilket är några punkter över den lägsta nivån sedan maj 2019.

USD/CNY
USD/CNY reacts to China trade data

Kinas export ökade i augusti

Kina har varit en av de bäst presterande stora ekonomierna de senaste månaderna. Under andra kvartalet expanderade ekonomin med 3,2% medan USA och Storbritannien minskade med 32,5% respektive 20,5%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I synnerhet exporten fortsatte att klara sig bra under andra kvartalet, baserat på statistikbyråns siffror. Uppgifterna visade att exporten expanderade med 9,5%. Resultatet var bättre än föregående månads ökning med 7,2% och även de 7,1% som analytiker förväntade sig. Det var också den tredje månaden i rad som exporten har ökat.

USA förblev en av de största köparna av kinesiska varor. Exporten till landet ökade med 20% till 44,4 miljarder dollar medan importen bara ökade med 1,5% och lämnade ett handelsöverskott på mer än 34 miljarder dollar.

Den kinesiska importen föll för andra månaden i rad. Den totala importen minskade med 2,1%, vilket var en brantare nedgång än föregående månads minskning med 1,4%. Analytiker förväntade sig att importen snarare skulle ha ökat med 0,1%.

Som ett resultat var landets handelsöverskott 58,93 miljarder dollar i augusti, vilket var ett steg ned från föregående månads 62 miljarder dollar.

Siffrorna står i skarp skarp kontrast till de handelsnummer som USA släppte förra veckan. Uppgifterna visade att exporten från landet ökade med 8,1% till 166 miljarder dollar medan importen ökade med 11% till 237 miljarder dollar. Som ett resultat ökade handelsunderskottet till mer än 63 miljarder dollar.

Analytiker har flera olika förklaringar till den växande exporten från Kina. För det första har efterfrågan på viktiga sjukvårdsprodukter som ansiktsmasker och ventilatorer ökat globalt. För det andra har efterfrågan ökat i takt med att fler länder öppnar sina ekonomier igen och företag som stängdes i mars och april har återigen börjat beställa från landet. De politiska spänningarna mellan Kina och USA har inte heller haft någon större inverkan på handeln.

USD/CNY teknisk analys

USD/CNY
USD/CNY teknisk graf

USD/CNY-paret handlas till 6,8300, vilket är några poäng över förra veckans lägsta nivå på 6,8100. På den dagliga grafen ligger priset under 61,8% Fibonacci retracement-nivån. Det ligger också under de exponentiella glidande medelvärdena för 50 och 100 dagar. Det relativ styrkaindexet (RSI) har också fallit. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla när björnar siktar nedåt till 78,6% Fibonacci retracement-nivån på 6,7795.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust