Royal Mail höjer sitt mål för årliga intäkter

Författad av: Wajeeh Khan
september 8, 2020
  • Royal Mail höjer sitt intäktsmål för året men förväntar sig fortfarande en förlust.
  • Den brittiska posttjänstens prognos förutsätter att regeringen inte utlyser någon ny lockdown.
  • Royal Mail, med huvudkontor i London, står inför en ny tvist om pensionerna.

Royal Mail (LON: RMG) sa att paketvolymerna för online shopping har ökat betydligt de senaste månaderna och företaget meddelade på tisdag att man höjer sitt mål för de årliga intäkterna. På grund av Covid-19-pandemin, som hittills har smittat fler än 347 tusen människor i Storbritannien och orsakat över 41 tusen dödsfall, varnar Royal Mail fortfarande för att man sannolikt kommer att avsluta det nuvarande räkenskapsåret med förlust.

Aktierna i företaget steg mer än 2% under förhandeln på tisdag. När börsen öppnade fortsatte aktien sitt rally och nådde en intradagsvinst på ytterligare 15%. Royal Mail handlas nu till 207 pence per aktie, vilket motsvarar en återhämtning på cirka 65% sedan i mars då aktien handlades för sitt lägsta värde hittills i år på 125 per aktie. Har du svårt att välja en pålitlig börsmäklare för att handla online? Här är en enkel jämförelse av några av de bästa för att göra det enklare för dig.

Royal Mails prognos förutsätter ingen ny lockdown

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Royal Mail förutspår en intäktsökning med 75 miljoner till 150 miljoner pund i år jämfört med fjolåret. Uppskattningen förutsätter enligt den brittiska posttjänsten att regeringen inte kommer att utlysa ytterligare en rikstäckande lockdown under de kommande månaderna. Tidigare i år, när effekterna av Covid-19 var som störst, förutspådde Royal Mail en minskning av sina årliga intäkter på mellan 200 miljoner och 250 miljoner pund.

De uppskattade nettoomkostnaderna för kundernas övergång från brev till paket ligger för närvarande på 140 miljoner till 160 miljoner pund. Det är en markant ökning från de 110 miljoner pund som förutspåddes tidigare under 2020. Royal Mail värderade sina Covid-19-relaterade kostnader till 120 miljoner pund jämfört med den tidigare uppskattningen på 140 miljoner pund.

Royal Mail står inför en ny pensionstvist

Enligt Royal Mail:

”Vi förväntar oss fortsatt att Royal Mail kommer att göra en betydande förlust det här räkenskapsåret 2020-21 och kommer inte att bli lönsamt utan betydande affärsförändringar. För närvarande sorteras för många paket för hand, vi misslyckas med att anpassa vår verksamhet till fundamentalt lägre brevvolymer och håller fast vid föråldrade arbetsmetoder och en leveransstruktur som inte längre uppfyller kundernas behov.”

I relaterade nyheter väcktes oro nyligen för att toppchefer på Royal Mail fick procentuellt sett högre tjänstepensioner jämfört med nya postarbetare.

I skrivande stund värderas Royal Mail till 2,07 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 12,82.