USD/ZAR: Historiskt BNP-fall präglar Sydafrikas Q2

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on sep 8, 2020
  • USD/ZAR steg idag efter den historiska nedgången i Sydafrikas BNP under andra kvartalet.
  • På årsbasis krympte Sydafrikas ekonomi med 51,0% under andra kvartalet.
  • Randen har också försvagats på grund av den relativt starkare amerikanska dollarn.

Den sydafrikanska randen sjönk idag när handlare reagerade på en historisk minskning av landets ekonomi. Paren USD/ZAR och GBP/ZAR ökade med 1,50% respektive 0,60%.

GBP/ZAR and USD/ZAR
GBP/ZAR och USD/ZAR vänder uppåt

Sydafrikas BNP föll under Q2

Den sydafrikanska ekonomin har påverkats oerhört av Covid-19-pandemin. Landet har bekräftat fler än 639 000 smittade och fler än 15 000 dödsfall. Som ett resultat har landets arbetslöshet ökat till över 30%. Antalet konkurser har också ökat.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Situationen har förvärrats på grund av att landet befann sig i en finansiell kris redan innan pandemin. Den sydafrikanska ekonomin krympte med 1,4% under fjärde kvartalet 2019 följt av en 1,8% minskning under första kvartalet 2020.

Och i dag visade uppgifter från sydafrikanska Bureau of Statistics att landets ekonomi krympte med 17,1% under andra kvartalet. Analytiker förväntade sig att ekonomin skulle försvagas med 16,5%. Följaktligen minskade ekonomin med 51,0% på årsbasis. Det är den största nedgång som någonsin registrerats och den längsta lågkonjunkturen på 28 år.

Det fria fallet har sin förklaring bl.a. i en nedgång på 74% inom tillverkningssektorn. Handels-, catering- och hotellindustrin minskade också med 67% eftersom fler stannade hemma. Kollapsen av den internationella resenäringen bidrog också till detta.

Samtidigt sjönk transport- och kommunikationssektorn med 67,9% medan gruvsektorn minskade med 73%. Mest tragiskt föll de viktiga finansiella och affärssektorerna med 29%.

Den kraftiga minskningen av den sydafrikanska ekonomin är värre än i dess jämförbara länder. Till exempel försvagades den turkiska ekonomin med 9,9% under andra kvartalet. Den brasilianska ekonomin försvagades med 9,8% medan Mexiko krympte med 18%. I jämförelse med större regioner presterade den sydafrikanska ekonomin sämre än USA, Europa och Kina.

Starkare amerikansk dollar

USD/ZAR-paret steg också på grund av dollarns uppsving. Dollarindexet, som mäter valutans styrka mot en rad andra valutor, har gått upp med mer än 0,50%. Sammanlagt den här månaden har det ökat med mer än 0,90%, vilket raderade förlusterna som gjordes under föregående månad.

Samtidigt har Wall Street Journal-dollarindexet, som jämför dollarn med ännu fler valutor, stigit med mer än 1% denna månad.

Dollarn har ökat på grund av den senaste tidens starka data från USA. På fredagen visade data att den amerikanska arbetslösheten sjönk till 8,4%. Ytterligare uppgifter från Markit och ISM visade att PMI för tillverkning och tjänster i USA fortsatte att öka föregående månad. Detaljhandel, industriproduktion, beställningar av hållbara varor och bostadsdata har varit relativt starka.

Dessa siffror innebär att Federal Reserve kunde börja höja kurser snabbare än vad analytiker förväntade sig.

USD/ZAR teknisk analys

USD/ZAR
USD/ZAR teknisk graf

Fyratimmarsgrafen visar att USD/ZAR-paret bildade ett dubbelbottnat mönster på 16.5516-nivån. Detta mönster är vanligtvis ett bra mönster för riktningsförändringar. Priset ligger också längs den övre raden av Bollinger-banden, vilket är ett tecken på att tjurar har kontrollen. Det ligger också något under 50% Fibonacci retracement-nivån. Därför kommer priset sannolikt att fortsätta stiga eftersom tjurarna siktat in sig på denna retracement-nivå på 17.0572.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust