IAG:s aktieägare röstar för att samla 2,51 miljarder pund nytt kapital

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on sep 9, 2020
  • IAG:s aktieägare röstade ja till att samla in 2,51 miljarder pund nytt kapital.
  • Luis Gallego tar över rollen som företagets nya VD.
  • IAG rapporterade en rörelseförlust på 1,25 miljarder pund under andra kvartalet på grund av Covid-19.

Iberias Luis Gallego tog över rollen som ny VD:n för moderorganisationen International Airlines Group (LON: IAG) på tisdag, vilket samtidigt innebar slutet för tidigare VD:n Willie Walshs tid hos flyg-holdingbolaget. IAG:s aktieägare röstade också ja till företagets planer på att samla in nytt kapital till ett värde av 2,51 miljarder pund på tisdag.

IAG:s aktie reagerade inte nämnvärt på nyheterna. Aktierna i företaget förblev oförändrade i förhandeln på onsdag. IAG förlorade sedan cirka 3,5% i handeln under dagen men återhämtade hela förlusten innan stängning.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

De handlas för närvarande till 205 pence per aktie, vilket är betydligt lägre än de 636 pence per aktie som man inledde året med. Här är allt du behöver veta om aktier och aktiemarknaden.

Walsh skulle ursprungligen avgå i mars

Walsh lyckades slå samman Spaniens Iberia och British Airways till det nya bolaget IAG år 2011. I ett tillkännagivande i juli avslöjade British Airways att de pensionerat hela sin flotta av Boeing 747-flygplan.

Walsh skulle ursprungligen avgå i mars. Men när Covid-19 drabbade den globala flygindustrin beslöt sig Walsh för att hålla händerna vid rodret och navigera företaget ur den ekonomiska krisen. Walsh sa:

”Det är den värsta krisen vi någonsin har mött, mycket värre än både den 11 september och den ekonomiska kraschen 2008. Vi måste omkalibrera allt vi gör eftersom vi räknar med att det kommer att ta fram till minst 2023 eller 2024 för passagerarnas efterfrågan att återhämta sig till nivåerna 2019.”

IAG rapporterade ett rörelseresultat på minus 1,25 miljarder pund under andra kvartalet

Effekterna av Covid-19 på IAG:s ekonomiska resultat framgick tydligt i kvartalsrapporten som publicerades i juli. Företaget hade svängt till ett rörelseresultat på minus 1,25 miljarder pund under andra kvartalet jämfört med föregående års 875 miljoner pund i vinst.

Walsh sa på den virtuella årsstämman på tisdag att den planerade företrädesemissionen kommer att bidra till att ytterligare öka företagets likviditet under Covid-19-osäkerheten. Planen säkrade över 99% av rösterna, inklusive IAG:s största aktieägare Qatar Airways.

Walsh talade också varmt om Gallegos prestation i Iberia och menade att han var rätt man att leda IAG i framtiden.

IAG:s resultat på aktiemarknaden var positivt förra året med en årlig uppgång på cirka 6%. I skrivande stund värderas det Londonbaserade flyg-holdingbolaget till 4,03 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust