USD/NOK: Norska kronan stiger i väntan på norsk inflationsdata

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on sep 10, 2020
  • USD/NOK sjönk något i väntan på Norges inflationsdata.
  • Analytiker förväntar sig att Norges genomsnittliga KPI steg med 1,7% i augusti medan kärn-KPI steg med 3,5%.
  • Paret kommer också att reagera på amerikanska arbetslöshetsuppgifter.

USD/NOK-paret sjunker för den andra dagen i rad då marknaden väntar på information om den norska inflationen och hur många amerikaner som för första gången anmält sig för arbetslöshetsersättning. Det handlas på 9.0145, vilket är några punkter under gårdagens topp på 9.1862.

USD/NOK
USD/NOK sjunker i väntan på norska uppgifter

Den norska kronan har stigit

Den norska kronan har hört till de starkaste valutorna det senaste halvåret. USD/NOK-paret föll från en högstanotering för året på 12,1127 i mars till en bottennotering på 8,6628 den 1 september. Högre råoljepriser och en generellt svag amerikansk dollar förstärkte denna nedåtgående trend.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Men den här månaden har däremot saker förändrats och den norska kronan har tvingats på defensiven. Valutan har försvagats till 9.12862 mot dollarn. Det är ett resultat av att råoljepriset har sjunkit från förra månadens högsta nivå på 45 dollar till under 40 dollar samtidigt som dollarindexet har stigit.

Utöver detta stärktes kronan på grund av den norska ekonomins generella styrka och den relativt aggressiva centralbanken Norges bank. Landet har bekräftat fler än 11 000 smittade och färre än 250 dödsfall till följd av Covid-19.

Som ett resultat var effekterna på ekonomin lägre än i de flesta länder. Senaste uppgifterna visade att den totala norska ekonomin minskade med 5,1% under andra kvartalet. Fastlandsekonomin, som exkluderar den flyktiga oljesektorn, minskade med 6,3%. Denna minskning var bättre än den svenska och Europeiska unionens nedgång på 8,3% respektive 15%.

Andra ekonomiska siffror från Norge har varit positiva. Till exempel har landets arbetslöshet sjunkit från 4,90% till 4,30% medan PMI för tillverkningssektorn stigit från 42,8 till 46,1.

Under tiden har Norges bank visat framfötterna. I sitt senaste räntebeslut lämnade banken räntorna oförändrade men förutspådde höjningar de närmaste åren.

USD/NOK väntar på Norges inflationen och amerikansk arbetslöshetsdata

Idag kommer USD/NOK sannolikt att reagera på uppgifter om Norges inflation och den amerikanska arbetslösheten. Analytiker som intervjuats av Reuters förväntar sig att Norges konsumentpriser steg med 1,7% i augusti från de tidigare 1,3%. De ser dock att KPI sjunker till 0,4% i augusti. Samtidigt förväntar de sig att kärn-KPI, som exkluderar de flyktiga livsmedels- och energiprodukterna, står kvar på 3,5%.

På eftermiddagssessionen kommer amerikanska Bureau of Labor Statistics att släppa uppgifter om ansökningarna om arbetslöshetsersättning. Analytiker förväntar sig att fler än 846 000 personer ansökt om arbetslöshetsersättning för första gången under föregående vecka. Detta kommer att vara lägre än de 881 000 som lämnade in ansökningar en vecka tidigare. Det kommer också att vara det lägsta antalet sedan mars i år. USA kommer också att offentliggöra uppgifter om producentprisindexet senare i dag.

USD / NOK teknisk analys

USD/NOK
USD/NOK teknisk graf

Den dagliga grafen visar att USD/NOK-paret har haft en brant nedåtgående trend de senaste månaderna, men har studsat tillbaka något i september. Som ett resultat har det rört sig upp över den fallande trendlinjen som gav motstånd när paret föll. Priset ligger något under det exponentiella glidande medelvärdet för 50 dagar.

Det relativa styrkeindexet (RSI) har också flyttat från den översålda nivån på 30 till den aktuella nivån på 52. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla när björnar försöker testa årets lägstanivå hittills på 8,6628.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust