Pradas försäljning i Kina har ökat mer än 60% sedan mars

Författad av: Wajeeh Khan
september 12, 2020
  • Prada säger att försäljningen ökade med mer än 60% i Kina sedan mars.
  • Modehuset säger att dess globala försäljning minskade 40% under första halvåret.
  • Det italienska företagets försäljning i juni ökade med 60% i Kina.

VD Patrizio Bertelli från Prada (HKG: 1913) sa på fredag att försäljningen hade återhämtat sig kraftigt i Kina sedan mars då deras butiker började öppnas igen för allmänheten. Tack vare den uppdämda efterfrågan är försäljningen i Kina nu betydligt högre jämfört med året innan.

Aktierna i företaget steg cirka 3% under förhandeln på fredag. Men hela vinsten gick förlorad då börsen öppnade och aktien föll strax under 5% de närmaste timmarna. Prada handlas nu till 3,16 pund per aktie, vilket motsvarar en uppgång på cirka 60% sedan i mars då covid-19-pandemin bromsade försäljningen som mest. Här är vad du bör veta om volatiliteten på aktiemarknaden.

Pradas globala försäljning minskade 40% under första halvåret

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt experterna kommer modebranschen över lag att se en försäljningsminskning på upp till 35% i år. En stark återhämtning i Asien, där covid-19 först uppstod, kommer att bidra till att delvis kompensera för denna nedgång.

Enligt Bertelli har Pradas försäljning i Kina haft en tillväxt på över 60% sedan i mars. VD:n uttryckte också sitt förtroende för att efterfrågan kommer att fortsätta vara stark under resten av året. I andra nyheter från USA fick Tiffany & Co tummen upp från myndigheter i Mexiko och Japan i en tvist med LVMH på fredagen.

Den 25 augusti, vilket var Kinas motsvarighet till Alla hjärtans dag i år, var försäljningstrycket rekordhögt enligt Prada. Företaget betonade också på fredag att deras globala försäljning under första halvåret sjönk med 40%.

Pradas försäljning i juni ökade med 60% i Kina

Men tvärtom såg försäljningen i Kina en tillväxt på 60% i juni efter en ökning med 66% i juli. Under de sex månader som avslutades i juni stod Asien och Stillahavsområdet för hela 44% av den globala försäljningen.

Enligt det amerikanska konsultföretaget Bain & Company stod kinesiska shoppare för 37% av den totala lyxvaruförsäljningen över hela världen under 2019. Huvuddelen av dessa var shoppare som reste utomlands.

I skrivande stund värderas Prada till 8,08 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 34,36.