De 3 bästa 5G-aktierna du kan köpa just nu

Av:
Sep 20, 2020
Listen
  • Den globala 5G-marknaden förväntas vara värd 414,5 miljarder dollar år 2027.
  • Ericsson beräknas ha säkrat över 100 5G-kontrakt hittills.
  • Xilinx introducerade en ny teknisk lösning för 5G-marknaden som ger högre 5G-prestanda.
  • Nvidia betalar 40 miljarder dollar för att förvärva chiptillverkaren Arm från SoftBank Group.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Smartphone-tillverkare, som bland andra Apple, Samsung och Huawei, planerar redan lanseringen av nya enheter utrustade med den senaste 5G-tekniken. Telekom investerar också miljarder i sitt infrastrukturnätverk för att förbereda sig för en ökad efterfrågan på 5G-smartphones.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Enorm tillväxt förväntas

Copy link to section

Nästa generations teknik kommer att erbjuda betydligt snabbare kommunikation än någon teknik som för närvarande används. Följaktligen är potentialen enorm för både konsumenterna och industrin.

”Nyckelaktörer på marknaden, som AT&T Inc., China Telecommunications Corporation och Verizon Communications, investerar aggressivt för att lansera 5G-infrastruktur som erbjuder tjänster med låg latens för snabbare maskin-till-maskin-kommunikation (M2M),” konstateras det i en rapport publicerad av Grand View Research.

Enligt de senaste prognoserna kan den globala 5G-marknaden vara värd över 40 miljarder dollar bara i år. Siffran förväntas öka snabbt från år till år och förväntas nå 414,50 miljarder dollar år 2027.

”Den trådlösa 5G-tekniken har potential att förverkliga anmärkningsvärda förändringar över alla dessa vertikaler genom minskade totalkostnader och förbättrad produktivitet. Fortsatt tonvikt på att förbättra energiövervakning och -hantering samt att få bättre kontroll över energiproduktions- och distributionsnätet förväntas också öka antagandet av 5G-tjänster under prognosperioden,” står det att läsa i rapporten.

Därför är det inte förvånande att se ett stort antal teknikbolag satsa hårt för att dra nytta av 5G-lanseringen. Samtidigt arbetar producenterna av telekomutrustning för att stjäla så många marknadsandelar som möjligt med sin senaste 5G-utrustning.

”Marknaden för 5G-tjänster är för närvarande i introduktionsfasen, och därför investerar viktiga tjänsteleverantörer världen över aggressivt i att distribuera modern nätverksinfrastruktur för att utnyttja den maximala abonnentbasen i sina respektive regioner.”

Här är tre aktier som sannolikt kommer att gynnas på kort sikt av den framväxande 5G-trenden.

Ericsson

Copy link to section

Ericsson (ETR: ERCB), vår svenskbaserade telekomjätte, beräknas ha säkrat över 100 5G-kontrakt hittills. Dessutom förväntas företaget vara det som tjänar mest på fejden mellan Kina och USA om Huawei.

Ericsson gjorde sina avsikter tydliga den här veckan efter att ha kommit överens om att betala 1,1 miljarder dollar för det amerikanska företaget Cradlepoint.

”Investeringen är nyckeln till Ericssons pågående strategi att fånga marknadsandelar i det snabbt växande 5G Enterprise-området. Cradlepoint kompletterar Ericssons befintliga 5G Enterprise-portfölj som inkluderar dedikerade nätverk och en global IoT-plattform,” säger Ericsson i uttalandet.

Aktierna i Ericsson handlas till 105,00, vilket är cirka 9% lägre än högstanivåerna för året i juli.

Xilinx

Copy link to section

Vi har även aktierna i Xilinx (NASDAQ: XLNX) på vår radar eftersom företaget producerar en rad olika populära 5G-lösningar. För några dagar sedan introducerade Xilinx en ny lösning på 5G-marknaden – plattformen T1. Den ger högre 5G-prestanda samtidigt som den kräver mindre ström och därmed sänker kostnaderna.

“Investeringarna i 5G-infrastruktur fortsätter att öka för att stödja nya tjänster och högre bandbredd. Därför är det avgörande att kunna tillhandahålla lösningar som erbjuder högre systemacceleration för att möta det växande behovet av skala och bandbredd,” säger Daryl Schoolar från OMDIA.

Aktierna i Xilinx steg med 2% under veckan och stängde över 100 dollar-strecket.

Nvidia

Copy link to section

För några dagar sedan skrev jag en artikel om varför det kan vara en bra idé att investera i Nvidia-aktier. Teknikjätten har kommit överens om att betala 40 miljarder dollar och förvärva den brittiska chiptillverkaren Arm från SoftBank Group.

Som en av världens största tillverkare av chips för smartphones investerar Arm kraftigt i 5G-infrastrukturen. I huvudsak producerar Arm komponenter för att stödja nya 5G-enheter.

“Den här kombinationen är ekonomiskt vettig och det är mycket bra affär för både SoftBank och oss,” säger Nvidias VD Jensen Huang.

Arms utrustning används till exempel för tillverkningen av Qualcomms chips. Qualcomm säkerställde nyligen en större affär med Samsung för att förse den sydkoreanska teknikjätten med nästa generations 5G-utrustning.

Därför kommer aktierna i Nvidia (NASDAQ: NVDA) sannolikt att se en enormt positiv effekt av Arm-förvärvet. Det senaste fallet för Nvidias aktiekurs kan innebära ett bra tillfälle att investera i företaget.

Sammanfattning

Copy link to section

Utbyggnaden av den nya 5G-tekniken förväntas revolutionera kommunikationen över hela världen. Miljardtals dollar investeras av såväl olika marknadsaktörer som stater för att förbättra telekominfrastrukturen och förbereda den för lanseringen av nästa generations enheter.

Många företag är väl positionerade för att dra nytta av 5G-trenden, men vi rekommenderar att titta en extra gång på aktierna i Ericsson, Xilinx och Nvidia och noga följa deras utveckling den närmaste tiden.

Aktier & Fonder Marknadsanalys Teknologi