USD/SEK: Svenska kronan sjunker efter Riksbankens räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on sep 22, 2020
  • USD/SEK fortsatte att stiga idag efter Riksbankens relativt återhållsamma räntebeslut.
  • Banken lämnade räntan på noll procent och konstaterade att den kommer att förbli där länge.
  • Paret stiger också på grund av en starkare amerikansk dollar.

USD/SEK-paret har stigit något när handlare reagerat på Riksbankens räntebeslut och den totalt sett starkare amerikanska dollarn. Paret handlas till 8,8830, vilket är betydligt högre än augustis lägstanivå på 8,3520.

USD/SEK
USD/SEK lyfter efter Riksbankens beslut

Riksbankens räntebeslut

Den svenska centralbanken avslutade sitt septembermöte idag. Precis som de flesta analytiker förväntat sig lämnade banken räntan oförändrad på 0,00%. I ett uttalande sa banken att räntorna kommer att förbli på dessa nivåer de närmaste åren och att man även lämnar sin policy för tillgångsköp oförändrad för att hjälpa landet att återhämta sig efter covid-19-pandemin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”För att ge stöda den ekonomiska utvecklingen och hjälpa inflationen att stiga mot sitt mål fortsätter Riksbanken sina tillgångsköp och erbjuder likviditet i alla de program som lanserats hittills i år.”

Beslutet kommer vid en tidpunkt då de ekonomiska rapporterna är blandade. Tidigt denna månad visade data att PMI för tillverkning och tjänster ökade till 53,4 respektive 56,6. Annan data från Statistiska centralbyrån visade att industriproduktionen ökade med 2,4% i juli efter att ha ökat med 8,2% föregående månad. Industriella ordrar minskade med 6,4%.

Under tiden har inflationen förblivit låg. De senaste uppgifterna visar att den totala konsumentinflationen sjönk med 0,1% i augusti. På årsbasis steg den med 0,8%. KPI med konstant ränta sjönk med 0,1%. Samtidigt sjönk arbetslösheten från 8,9% i juli till 8,8%.

Riksbankens beslut kom också en vecka efter att man börjat köpa företagsobligationer på sekundärmarknaden. Banken köper tillgångar värda mer än 15 miljarder kronor, vilket var ett kontroversiellt drag.

USD/SEK stiger också på grund av den totalt sett starkare dollarn. Dollarn steg med över 0,30% idag när risknivån på marknaden ökar.

USD/SEK teknisk analys

USD/SEK
USD/SEK teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att USD/SEK-paret har haft en uppåtgående trend efter att det bildat ett hammarmönster i augusti. Priset har rört sig upp över de exponentiella glidande medelvärdena för 10 och 20 dagar. Det är nu inne på sina andra vinstdag i rad och ligger på en 23,6-procentig Fibonacci retracement-nivå. Viktigast är att paret har brutit över den tidigare motståndsnivån vid 8.8527. Därför är det sannolikhet att paret fortsätter att stiga när tjurar siktar in sig på nästa motstånd vid 9.000.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust