USD/CHF vacklar och SNB lovar ingripa om francen fortsätter stiga

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on sep 24, 2020
  • USD/CHF-paret stiger när marknaden reagerar på SNB: s räntebeslut.
  • Centralbanken lämnade räntorna oförändrade, vilket de flesta analytiker hade förväntat sig.
  • Beslutet kom samtidigt som den schweiziska ekonomin är på väg ur sin värsta lågkonjunktur på decennier.
  • SNB lovade också att ingripa starkare för att devalvera francen.

USD/CHF-paret har stigit för femte dagen i rad då marknaden reagerar på räntebeslutet från schweiziska nationalbanken (SNB). Paret handlas till 0,92400, vilket är den högsta har det varit sedan den 24 juli.

USD/CHF
USD/CHF såg en svag uppgång efter SNB:s beslut

SNB:s räntebeslut

SNB avslutade sitt tvådagarsmöte idag och presenterade sina åtgärder för den schweiziska ekonomin. Banken beslutade att lämna räntan oförändrad på minus 0,75%, vilket var i linje med vad analytiker från Bloomberg och Reuters hade förväntat sig. Den lösa penningpolitiken har fortsatt de senaste fem åren sedan francen slutade vara knuten till euron.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I uttalandet sa banken att den fortfarande var orolig för den allt starkare francen. Faktum är att valutan har stigit i värde med mer än 6% mot den amerikanska dollarn under de senaste tre månaderna. Den har också ökat med mer än 3% mot euron. En stark franc är vanligtvis negativ för den schweiziska ekonomin, som är väldigt beroende av sin export. I uttalandet sa banken:

”Med tanke på att den schweiziska francen fortfarande värderas högt är SNB fortfarande villig att ingripa starkare på valutamarknaden, samtidigt som den övergripande valutakurssituationen beaktas.”

Banken har arbetat för att säkerställa att valutan inte blir allt för övervärderad. Faktum är att i en färsk rapport uppskattade analytiker på Credit Suisse att banken har spenderat mer än 98 miljarder dollar på åtgärder i år.

Den schweiziska ekonomin återhämtar sig

Beslutet kom vid en tidpunkt då den schweiziska ekonomin är på väg ut ur sin värsta lågkonjunktur på mycket länge. För fyra veckor sedan visade data att landets BNP minskade med 8,2% under andra kvartalet. Det var den värsta kvartalsminskningen på decennier. I uttalandet sa banken att den förväntar sig att BNP kommer att krympa med 5% i år, den största minskningen sedan 1970-talet. Man förväntar sig också att inflationstakten kommer att förbli negativ i år men eventuellt bli positiv under 2021. Uttalandet konstaterade att:

”I sin senaste penningpolitiska bedömning hade SNB väntat sig en ännu starkare nedgång. Prognosrevisionen beror främst på att nedgången under första halvåret var något mindre än man fruktade.”

Nedgången var lägre än den som drabbat de flesta andra länder och regeringen förväntar sig att ekonomin kommer att återgå till nivåerna från innan krisen under fjärde kvartalet 2021. Andra jämförbara länder som Storbritannien, euroområdet och USA minskade med mer än 10%. Landets arbetslöshet på cirka 3,3% är också mycket bra i jämförelse.

USD/CHF teknisk analys

USD/CHF
USD/CHF teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att USD/CHF-paret nådde en nivå på 0,9000 under den sista veckan i augusti. Sedan dess har paret försökt att återhämta sig och bildat ett omvänt huvud- och axelmönster. Igår lyfte det över halsen på detta mönster på 0,9200.

Priset är också längs den övre linjen i Donchian-kanalen. Det ligger också något över 23,6-procentiga Fibonacci retracement-nivån och de exponentiella glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar. Därför kommer priset sannolikt att fortsätta stiga eftersom tjurar siktat in sig mot nästa motstånd på 0,9392.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust