USD/HKD: Hongkongs dollar stark inför Ant Financials IPO

Författad av: Crispus Nyaga
september 25, 2020
  • USD/HKD-paret ligger stadigt när efterfrågan på Hongkong-dollarn stiger.
  • Staden har sett inflöden på över 7 miljarder dollar inför Ant Financials börsintroduktion.
  • Den finansiella sektorns styrka har hjälpt till att kompensera för kaoset i andra sektorer i Hong Kong.

USD/HKD ligger kvar i det lägre intervallet av sin fasta växelkurs tack vare att investerare förblir optimistiska för Hong Kong-dollarn inför Ant Financials börsintroduktionen. Paret handlas till 7.7500, där det har legat under de senaste sex månaderna.

USD/HKD
USD/HKD har legat stadigt i sex månader

Ant Financials IPO ökar efterfrågan på Hongkongs dollar

Hongkong har upplevt mycket de senaste åren. Ifjol ledde storskaliga protester till att ekonomin gick in i sin första tekniska lågkonjunktur på flera år. Det hindrade handeln, vilket ledde till att många företag rapporterade stora förluster. I år har covid-19-pandemin gjort saker ännu värre. De senaste uppgifterna visar att stadens ekonomi krympte med 9% under andra kvartalet, vilket kan jämföras med Kinas tillväxt på cirka 3,2%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den nyligen godkända säkerhetslagen i Hongkong har också påverkat staden på olika sätt. Å ena sidan har vissa utländska företag meddelat att de kommer att flytta sin verksamhet till Singapore. Å andra sidan har staden fortsatt att lägga större fokus vid sin finansiella sektor.

Under de senaste månaderna har några av de viktigaste kinesiska teknikjättarna genomfört sekundära noteringar i Hongkong, som t.ex. Alibaba och Tencent. Dessutom har många investerare från Kina flyttat till staden och hjälpt Hongkong-dollarn.

Den nuvarande hypen kretsar kring Ant Financial, ett finansföretag som startades av Jack Ma. Företaget förväntas samla in mellan 30 och 35 miljarder dollar under sin börsintroduktionen, vilket kommer att leda till en värdering på över 250 miljarder dollar. Det gör det till ett större företag än PayPal.

Enligt Nikkei Asian Review har staden sett inflöden på mer än 7,1 miljarder dollar under den senaste månaden. Det har bidragit till att pressa upp HKMA-saldot till 242 miljarder Hongkong-dollar, vilket är det högsta det har varit sedan i september 2017. Värdet representerar mängden pengar i banksystemet.

USD/HKD-prognos

USD/HKD skiljer sig från andra valutapar på marknaden. Det beror på att HKMA (Hong Kong Monetary Authority) har knutit Hongkong-dollarn till den amerikanska dollarn, vilket betyder att paret vanligtvis håller sig mellan 7,75 och 7,85 dollar. Därför är en teknisk analys av paret svår att göra eftersom prisutvecklingen främst beror på åtgärder från HKMA.

Under de senaste månaderna har det ifrågasatts om den fasta växelkursen kommer att hålla. I juli i år satsade Kyle Bass, en berömd Wall Street-hedgefondförvaltare, stora summor på att USA kommer att frigöra de två valutorna från varandra. Om hans satsning lyckas kommer fonden att tjäna cirka 6 400% ifall Hongkong-dollarn faller med 40% mot den amerikanska dollarn.

Samtidigt har HKMA vidtagit allt fler åtgärder för att säkra att den fasta växelkursen blir kvar. Enligt Financial Times har man ingripit fler än 40 gånger i år genom att sälja 132 miljarder Hongkong-dollar. Det är det högsta beloppet det har spenderat någonsin för att hålla HKD/USD inom sitt intervall.