Är Carl Icahn redo att gå i pension?

Författad av: Jayson Derrick
oktober 1, 2020
  • Carl Icahn verkar ha tagit ett steg närmare pensionen.
  • Hans son Brett har återvänt till familjekontoret och kommer att leda ett team av investeringsproffs.
  • Carl flyttade till Florida förra året och njuter av sin halvpension.

Miljardären och legendariska aktivistinvesteraren Carl Icahn har tagit ett steg närmare pension efter att hans son Brett återvänt till familjekontoret på Icahn Enterprises LP (NASDAQ: IEP), rapporterar The Wall Street Journal.

Plan för att överlämna tyglarna

Icahn är 84 år gammal och har inga omedelbara planer på att lämna firman som bär hans namn. Han kommer att förbli ansvarig för familjekontoret som inte har accepterat några externa pengar på flera år och har ett marknadsvärde på över 10 miljarder dollar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Icahn har inte saktat ned trots sin respektingivande ålder. Här kan du läsa ett bitskt brev som han skrev i början av februari.

Men nu när Brett återansluter till företaget som han lämnade 2016 kan saker och ting komma att ändras – Icahn den äldre njuter av sin halvpension och vill till sist varva ned.

Carl flyttade från New York till Florida ifjol och har inte hamnat i rubrikerna med några större investeringar, enligt WSJ. Han njuter av sin bostad vid havskanten i Miami där han spelar tennis och njuter av en ”quarantini” med sin fru och deras hundar. Han är dock fortfarande aktiv på marknaden och tillbringar kvällar och helger med att arbeta.

Brett kommer att leda ett team av portföljförvaltare, betala 10 miljoner dollar för att förvärva en andel i företaget och gå med i styrelsen som en del av en planen för överlämnandet. Brett kommer att efterträda sin far som verkställande direktör och ordförande för investeringssegmentet inom sju år.

Under tiden kommer Brett och hans team att leta investeringsidéer som fortfarande kräver godkännande av Carl. Brett måste också bidra med sina egna pengar för varje investering.

Aktivism ligger i generna

Bretts investeringsstrategi liknar hans pappas – han gillar att hitta undervärderade eller dåligt förvaltade företag och driva förändringar för att stödja aktien. Han arbetade ju trots all nära sin far under de 15 år han tillbringade på Icahn Enterprises.

Icahn började arbeta som analytiker på låg nivå 2002 och arbetade sig upp till att övervaka en portfölj på 7 miljarder dollar, enligt WSJ. När portföljen gick som bäst genererade den en årlig avkastning på 27%.

Icahns aktieutveckling

Icahn Enterprises aktie sjönk med 20% under 2020 då pandemin påverkade många av företagets innehav. Till exempel hamnade Occidental Petroleum Corporations (NYSE: OXY ) i fritt fall när oljepriset kraschade. Biluthyrningsföretaget Hertz Global Holdings Inc (NYSE: HTZ) råkade ännu värre ut och tvingades gå i konkurs.

Det fanns några ljuspunkter under kvartalet, men inte tillräckligt för att kompensera förlusterna. Företaget kunde åtminstone redovisa en miljard dollar i vinst efter att ha gått kort på en rad köpcentrum. För närvarande har Icahn gått kort på flera övervärderade teknik- och detaljhandelslager men i mindre skala.