DXY: Riskaversion och amerikansk arbetslöshet driver dollarindexet högre

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on okt 2, 2020
  • Amerikanska dollarindex sjönk idag då Trump bekräftade att han har smittats av covid-19.
  • Indexet reagerar också på de senaste non farm-uppgifterna från USA.
  • Den amerikanska ekonomin skapade fler än 660 000 jobb medan arbetslösheten sjönk till 7,9%.

US-dollarindex (DXY) steg med mer än 0,10% när investerare reagerade på nyheten om att president Trump har smittats av covid-19. Indexet reagerar också på den relativt starka lönedatan från USA.

Dollar index
US-dollarindexet stiger

Trump testade positivt för covid-19

US-dollarindexet steg när investerare rusade till den ”trygga dollarn” efter att Trump testat positivt för Covid-19. Den amerikanska dollarn steg mot euron, den kanadensisk dollarn och schweizisk francen. Det föll ändå mot den svenska kronan, den japanska yenen och det brittiska pundet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I ett tweet tidigare idag meddelade Donald Trump att han och hans fru Melania hade testat positivt för viruset. Rapporten kom två timmar efter att han meddelade att Hope Hicks, en nära medhjälpare, hade testat positivt för sjukdomen.

Dessa nyheter orsakade svallvågor runt om i världen, med europeiska och asiatiska aktier som föll. I USA minskade terminerna knutna till Dow Jones och S&P 500 med mer än 1,25%. Samtidigt minskade DAX-indexet och FTSE 100 i Europa med mer än 0,50%.

Dollarindexet steg när investerare förutspådde betydande risker under de kommande veckorna. För det första är de osäkra på hur många ledare som har fått sjukdomen. Enligt New York Times har Trump till exempel interagerat med vice president Pence och andra högt uppsatta. Det finns också en risk att USA kommer att ha ett omtvistat val i november.

Amerikanska non farm-löner

DXY reagerar också på de officiella lönesiffrorna från USA. Enligt Labour Department skapades fler än 661 000 jobb i USA i september. Det hänvisar till de s.k. non-farm payroll-siffrorna, som inkluderar samtliga sektorer förutom jordbruket. Ekonomer som intervjuats av Reuters hade i genomsnitt förväntat sig 850 000 nya jobb. Ekonomin tillförde fler än 66 000 jobb inom tillverkningssektorn. Samtidigt sjönk arbetslösheten till 7,9% i september.

På onsdag visade data från ADP att privata arbetsgivare skapade fler än 740 000 jobb. Och igår visade data att nya anmälningarna om arbetslöshetsersättning sjönk till den lägsta nivån på ett halvår på 837 000.

Ändå är arbetsmarknaden i USA ömtålig. För det första måste ekonomin skapa fler än 9 miljoner jobb för att komma till nivåerna före pandemin. Detta är lättare sagt än gjort med tanke på att de flesta av dessa jobb har försvunnit för alltid. Till exempel har stora flygbolag och Disney sagt de senaste veckorna att fler än 60 000 jobb är i farozonen.

Teknisk analys av amerikanska dollarindexet

US dollar index
US-dollarindexet teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att dollarindex fann starkt motstånd nära Fibonacci retracement-nivån på 23,6% vid 94,74 dollar. Sedan dess har det sjunkit de senaste fyra dagarna i rad. Det ligger också längs mittlinjen i Donchian-kanalen. Men kanalens tre rader pekar uppåt. Det betyder att priset sannolikt kommer att återuppta den uppåtgående trenden när investerare kommer över nyheterna om Trump. Vill du börja handla? Hitta vår recension av de bästa mäklarna här.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust