Teva Pharmaceutical döms att betala 182 miljoner pund för patentintrång mot GSK

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on okt 4, 2020
Updated: feb 23, 2021
  • USA:s federala överklagandenämnd bekräftar straffet på 182 miljoner pund för Teva Pharmaceutical.
  • Teva upprepar att man inte varit inblandade i patientöverträdelser.
  • GlaxoSmithKline investerade 130 miljoner pund för att få en andel på 10% i biofarmföretaget CureVac.

US Federal Circuit Court of Appeals meddelade på fredag att Teva Pharmaceutical Industries Ltd (TLV: TEVA) blir tvunget att kompensera GlaxoSmithKline plc (LON: GSK) med 182,09 miljoner pund – en dom som ursprungligen slogs fast av en jury 2017.

Till 704,50 pund per aktie har Teva Pharmaceutical nu sjunkit med ungefär 8% på aktiemarknaden hittills i år. I mars hade aktierna i bolaget fallit så lågt som 571 pund per aktie på grund av covid-19-störningar. Teva har för närvarande ett marknadsvärde på 7,75 miljarder pund och ett pris/vinst-förhållande på 3.516.

Teva sålde ett alternativ till GSK:s patenterade hjärtläkemedel

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Teva Pharmaceutical bestraffas för att ha sålt ett generiskt alternativ till GSK:s patenterade hjärtläkemedel Coreg. GSK hade en lista över medicinska tillstånd som omfattas av deras patent. Enligt fredagens beslut fanns det betydande bevis för att Teva Pharmaceutical var inblandat i patentintrång eftersom man uppmanat läkare att rekommendera sitt alternativ istället.

I ett uttalande på fredagen sa GSK att det var nöjda med beslutet. Teva, å andra sidan, uppgav att man planerar att överklaga det. Det israeliska företaget upprepade sin ståndpunkt att man inte begått patentintrång. Tevas amerikanska enhet anklagades för prisfastställande tidigare i år i augusti.

GSK:s Coreg har licens från amerikanska FDA att användas för behandlingar av hjärtåkommor som högt blodtryck, hjärtsvikt och dysfunktion i vänster ventrikel efter hjärtinfarkt.

Teva Pharmaceutical började att marknadsföra sitt alternativ till Coreg redan 2007. GlaxoSmithKline stämde Teva 2014 vilket resulterade i att en jury i Delaware dömde Teva Pharmaceutical att betala ett skadestånd på 181 miljoner pund till GSK för förlorade intäkter, samt ytterligare ett straff som värderades till 1,08 miljoner pund.

År 2019 upphävde en domare i den amerikanska tingsrätten juryns beslut och kommenterade att läkare kanske hade rekommenderat Tevas läkemedel på grund av en rad andra faktorer.

GSK investerade 130 miljoner pund för en 10-procentig andel i CureVac

I ett tidigare tillkännagivande i juli meddelade GSK att de kommer att investera 130 miljoner pund för att få en andel på 10% i CureVac.

GSK stängde efter en uppgång på mindre än 1% på fredag. På årsbasis har aktierna i företaget fortfarande sjunkit med cirka 20% på aktiemarknaden. I skrivande stund värderas GlaxoSmithKline till 144,50 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 10,87.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust