45 000 förlorar jobben när Cineworld stänger biografer i USA och Storbritannien

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on okt 5, 2020
  • Cineworld lämnar 45 000 arbetare utan jobb när de stänger sina biografer i USA och Storbritannien.
  • Den brittiska kedjan säger att biograferna sannolikt kommer att öppnas igen om två månader.
  • Cineworld kämpar för närvarande med en stor skuld efter förvärvet av Regal 2018.

Cineworld Group plc (LON: CINE) meddelade idag att deras biografer i USA och Storbritannien kommer att förbli stängda för allmänheten den här veckan, vilket lämnar närmare 45 tusen arbetare utan jobb. Draget förklaras med den andra vågen av nya covid-19-fall på företagets två primära marknader.

Aktierna i företaget sjönk kraftigt med över 55% idag för att rekordlåga 18,10 pence per aktie. Under de senaste handelstimmarna återhämtade de sig något och stängde till cirka 24 pence per aktie. Cineworld Group hr nu fallit med nästan 90% på aktiemarknaden hittills i år. Här är vad du behöver veta om hur du väljer vinnande aktier.

Cineworld säger att biograferna sannolikt kommer öppna igen om två månader

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Världens näst största biografkedja skyller på Coronavirus-pandemin har fått studior att skjuta upp stora premiärer, inklusive den nya James Bond-filmen. Följaktligen ser bolaget inget annat val än att stänga 127 av sina Cineworld- och Picturehouse-biografer i Storbritannien, samt 536 av dess Regal-biografer i USA från den 8 oktober.

Enligt VD Mooky Greidinger på Cineworld kommer biograferna troligen att öppnas igen för allmänheten om ungefär två månader, eller kanske något längre. Han sa:

”Ur likviditetssynpunkt blödde vi betydligt mer när vi är öppna än när vi var stängda.”

Storfilmer som Wonder Woman-uppföljaren planeras nu att släppas på juldagen. De berörda jobben, säger Cineworld, inkluderar även hjälppersonal som säkerhetspersonal och städare. I juni drog sig Cineworld ur ett fusionsavtal värt 1,32 miljarder pund med Cineplex.

Cineworld kämpar med stor skuld

Det brittiska företaget kämpar för närvarande med en omfattande skuld som tillskrivs förvärvet av biografkedjan Regal 2018. Cineworld uppgav idag att man inte är oroliga och att man undersöker sätt att skaffa nya medel.

I relaterade nyheter varnade S&P på fredag att Cineworlds största konkurrent i USA, AMC Entertainment, sannolikt kommer att få slut på likviditet i mars 2021 om man inte lyckas finna nytt eget kapital.

Cineworld presterade ganska dystert på aktiemarknaden förra året med en årlig nedgång på ungefär 15%. I skrivande stund har bioföretaget med huvudkontor i Brentford ett marknadsvärde på 324,59 miljoner pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust