Thailändska centralbanken lanserar statliga sparobligationer på blockchain

By: Ali Raza
Ali Raza
Ali spelar en nyckelroll i kryptovalutans nyhetsteam. Han älskar att resa på fritiden och tycker om att spela cricket,… read more.
on okt 5, 2020
  • Thailands centralbank lanserade nyligen en ny plattform för statliga sparobligationer.
  • Plattformen är byggd på IBM:s blockchain, och ger många nya fördelar.
  • Plattformen gör processerna mycket enklare och effektivare samtidigt som kostnaderna minskar.

Tidigare idag lanserade Bank of Thailand (BOT) den första blockchain-baserade plattformen för statsobligationer i världen. Den nya plattformen lanserades i samarbete med IBM och teknikjättens blockchain-teknik. Det har gått två veckor sedan BOT först emitterade obligationerna och man har totalt samlat 1,6 miljarder dollar.

Fördelar med den nya plattformen

Från vad som är känt använder plattformen IBM Clouds mycket säker blockchain-teknik för att erbjuda investerarna snabb obligationsemission. Processen som tidigare tog mer än två veckor att slutföra kan nu avslutas på bara två dagar, vilket gör den extremt effektiv.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Utöver detta minskar också kostnaden och komplexiteten för obligationsemissioner betydligt.

Situationen vad gäller försäljningen av obligationerna är också annorlunda mot vad den brukade vara. Tidigare var det en tidskrävande och alltför komplex process som involverade flera parter.

Allt detta har eliminerats genom användningen av blockchain-teknik, vilket gör plattformen helt oföränderlig och att den kan fungera i realtid. Och inte bara det, men lokala investerare kan nu köpa obligationer upp till det maximala värdet av sin tilldelade kvot per person och göra allt från en enda bank.

Ett stort samarbete

Som nämnts krävde projektet ett partnerskap mellan BOT och IBM. Men inte nog med det – totalt åtta institutioner behövde samarbeta för att förverkliga plattformen. Institutionerna var BOT, Thailand Securities Depository, Public Debt Management Office, Thai Bond Market Association, samt flera banker med försäljningsagenter, såsom Kasikorn Bank, Bangkok Bank, Siam Commercial Bank och Krungthai Bank.

Nästa steg är att använda blockchain-teknik för alla andra statsobligationer som riktar sig till grossistinvesterare och detaljister.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust