Bank of Thailand utfärdar digitala obligationer genom blockchain

By: Gannicus Oliver
Gannicus Oliver
Gannicus Oliver är en författare, konsult, investerare och entusiast inom digital ekonomi. Har har över tre års erfarenhet inom… read more.
on sep 18, 2020
  • Thailands centralbank använde blockchain-teknik för att emittera obligationer.
  • Enligt BOT kommer blockchain-plattformen att förbättra investerarnas köpupplevelse.
  • I dagsläget erbjuds två sorters obligationer och båda riktar sig till privatinvesterare.

Thailands centralbank uppgav nyligen att man framgångsrikt sålt 50 miljarder baht (1,6 miljarder dollar) på fredag i statliga sparobligationer genom blockchain-teknik. Projektet fokuserar på att möjliggöra för investerare att ta emot obligationer snabbare och minska driftskostnaderna när de emitterar obligationer.

Thailändska bankens nya obligationer

Genom ett officiellt pressmeddelande sa Thailands centralbank att plattformen känd som DLT Scripless Bond Project är en kollektiv insats som involverar de sju andra organisationerna Project Debt Management Office, Thailand Securities Depository Co., Ltd, Bangkok Bank, Krungthai Bank, Kasikorn Bank, Siam Commercial Bank och Thai Bond Market Association.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt pressmeddelandet finns det två obligationer som riktas enbart till privatinvesterare. Cirka fem miljarder baht (160 miljoner dollar) av 1 Baht-obligationer såldes i bitar för 100 baht. Emissionen följde en testperiod för tre månader sedan med Krungthai Banks e-plånbok.

Den andra emissionen, kallad en ”Moving Forward”-obligation, har sålt cirka 45 miljarder baht (1,44 miljarder dollar) med en minsta investering på 1 000 Baht. Den andra emissionen involverade ytterligare tre banker – Bangkok Bank, Kasikorn Bank och Siam Commercial Bank.

Bank of Thailand uppgav:

Den nya infrastrukturen lanserades framgångsrikt genom att stödja statliga sparobligationer: ”1 Baht-obligationen” ”och ”Moving Forward”. Hela den totala emissionen på 50 miljarder THB har tilldelats investerare tidigare än förväntat. I nästa fas kommer infrastrukturen att utvidgas till att stödja alla olika statsobligationer.”

Thailands acceptans för blockchain lönar sig

Thailand är ett av de länder som verkligen siktar på att utnyttja blockchain-teknikens potential. I juli började staten testa sin CBDC med omfattande handel inför den officiella lanseringen.

Thailands blockchain-tester tog dock ett stort steg framåt när landet avslöjade sina planer på att förnya resesektorn genom att utfärda blockchain-baserade visum.

Planen att använda blockchain-teknik inom resebranschen ska leda till snabbare behandling av visumansökningar och förbättrad information till turister i landet.

Landet genomförde också ett gränsöverskridande betalningstest tillsammans med Hong Kong Monetary Authority.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust