Tescos vinst före skatt stiger till 551 miljoner pund under första halvåret

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on okt 7, 2020
  • Tescos resultat före skatt steg till 551 miljoner pund under första halvåret.
  • Den brittiska livsmedelskedjan utnämner Imran Nawaz till ny CFO.
  • Tesco har beslutat om 3,20 pence per aktie i delårsutdelning.

Tesco plc (LON: TSCO) meddelade idag att resultatet före skatt under räkenskapsårets första halva steg tack vare an ökning av intäkterna. Företaget utnämnde också Imran Nawaz till ny CFO planerad från och med april 2021. Nawaz har tidigare arbetat på Tate & Lyle i en liknande roll.

Tesco öppnade med ett lyft på nästan 5% idag men förlorade närmare hälften av intradagsvinsten under de första timmarnas handel. Aktierna i företaget handlas nu till 218 pence per aktie, jämfört med högre 256 per aktie i början av 2020. Årets bottennotering hittills kom förra veckan på 210 pence per aktie.

Tesco uppskattar sina covid-19-relaterade kostnader till 553 miljoner pund

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

För de sex månader som avslutades den 29 augusti rapporterar den största brittiska livsmedelskedjan 551 miljoner pund i resultatet före skatt. Som jämförelse var resultatet före skatt betydligt lägre 428 miljoner pund under samma period förra året.

Tesco uppskattar sina kostnader relaterade till covid-19-pandemin till 553 miljoner pund under det första halvåret. Covid-19-krisen har hittills infekterat fler än 500 tusen människor i Storbritannien och orsakat över 42 tusen dödsfall.

Intäktsmässigt bokfördes 28,72 miljarder pund under första halvåret jämfört med föregående års 28,51 miljarder pund. I sin rapport som publicerades i juni rapporterade Tesco en ökning på 8,7% av den underliggande försäljningen under första kvartalet.

Tesco betalar ut 3,20 pence per aktie i delårsutdelning

Tescos styrelse beslutade att betala ut 3,20 pence i delårsutdelning per aktie. Under första halvåret av budgetåret 2020 betalade Tesco ut en lägre utdelning på 2,65 pence per aktie. Tesco meddelade i augusti att man kommer att anställa 16 000 nya permanenta arbetare, tack vare att efterfrågan på nätet fortsatt att öka under den pågående hälsokrisen.

I april avvecklade Tesco sin verksamhet i Asien och sa att de inbesparade medlen kommer att användas för att betala ut en särskild utdelning. På onsdagen bekräftade man att en särskild utdelning till ett värde av 5,0 miljarder pund kommer att betalas ut till aktieägarna.

Tesco presterade ganska positivt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på cirka 30%. I skrivande stund värderas det Welwyn Garden City-baserade företaget till 21,44 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 22,93.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust