USD/CNY: Yuanen över den fasta växelkursen efter stark kinesiskt PMI-data

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on okt 9, 2020
  • USD/CNY ligger över den fasta växelkursen.
  • Data från Caixin visade att Kinas tjänste-PMI steg från 54 till 54,8 i september.
  • Förra veckan visade data att den kinesiska tillverkningssektorn fortsätter att gåt starkt.

USD/CNY såg inga större förändringar idag när investerare reagerade på stark PMI-data från Kina. Paret handlas till 6.7907, vilket är något över PBOC:s fasta växelkurs vid 6.7796.

USD/CNY
USD/CNY 4-timmarsgraf

Stark tjänste-PMI från Kina

Kina har skilt sig från mängden i år. Även om ekonomin krympte snabbt för den första gången på flera decennier under första kvartalet, så har den kunnat studsa tillbaka. Under andra kvartalet expanderade ekonomin med cirka 3,2% efter att man blivit första land att klara sig igenom pandemin. Som jämförelse krympte den amerikanska ekonomin med 30%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Tillväxten fortsatte under tredje kvartalet. Förra veckan visade data från både Caixin och China Logistics att tillverknings-PMI ligger kvar över 50. Det var ett tecken på att tillverkarna ökat sin produktion och ser mer positivt på framtiden.

Idag visar annan data att även tjänstesektorn gjort bra ifrån sig under september. Enligt Caixin och Markit steg Kinas PMI för tjänstesektorn till 54,8 i september, från 54,0 i augusti. Det var den femte månaden i rad med tillväxt, och den högsta tillväxten på tre månader.

Rapporten förklarar tillväxten med ett ökat antal nya ordrar och fler nyanställningar. Därtill fortsätter affärsförtroendet att öka. Dr. Wang Zhe från Caixin Insight kommenterade:

”Företag fortsätter att ha förtroende för den ekonomiska framtiden. I september såg vi hur affärsförtroendet steg till en expansiv nivå. Företag förblev positiva till den pågående ekonomiska återhämtningen och den den effektiva kontrollen av pandemin.”

Samtidigt reagerade USD/CNY på komposit-PMI som ger ett viktat genomsnitt av jämförbara tillverknings- och service index. Detta PMI föll från 55,1 i augusti till 54,5. Trots det visar värdet att affärsverksamheten förblir stark.

På en makronivå är det värt att notera att Kinas ekonomiska återhämtning sker samtidigt som USA står inför betydande utmaningar. Sprickorna mellan demokrater och republikaner blir allt djupare, vilket får sannolikheten för ett nytt stimulanspaket att bli allt lägre.

USD/CNY teknisk analys

USD/CNY teknisk graf

Den dagliga grafen visare att USD/CNY haft en starkt nedåtgående trend från i maj när toppnivån på 7.1773 nåddes. Paret föll till en bottennivå på 6.7500 i september. Det förblir under de exponentiella rörliga medelvärdena för 15 och 25 dagar, såväl som januaris lägstanivå på 6.8428. Därför förväntar jag mig att paret kommer att fortsätta vara under tryck då den amerikanska dollarn fortsätter att försvagas gentemot andra valutor.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust