EUR/USD stiger när oron för andra covid-19-våg minskar

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on okt 16, 2020
  • EUR/USD-paret steg idag när handlare var likgiltiga inför den andra coronavågen i de flesta länder.
  • Det reagerade också på svag inflation i euroområdet och nya handelsnummer.
  • USA:s detaljhandelsförsäljning ökade med 1,6% i september.

EUR/USD-priset steg idag när marknaden tycktes ignorera de ökande riskerna i samband med att covid-19-pandemin tar fart igen. Paret reagerade också på europeiska inflationsuppgifter och data från USA:s detaljhandel.

EUR/USD
EUR/USD stiger

Inflationen i euroområdet mild

Konsumentprisinflationen i euroområdet sjönk från -0,2% till -0,3% i september då zonen fortsatte att återhämta sig från pandemin. Denna KPI var betydligt lägre än ökningen på 1,2% under samma period 2019.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt Eurostat kom de sämsta resultaten från Grekland, Cypern och Estland medan de länder som gick bäst var Polen, Ungern och Tjeckien. Sett till sektorer var priset på mat, alkohol och tobak de största vinnarna efter en uppgång med 0,34%. Priset på tjänster steg med 0,24% medanicke-energiprodukter sjönk med 0,08%.

Samtidigt steg kärn-KPI:n, som exkluderar de volatila livsmedels- och energiprodukterna, med 0,2%. Exklusive tobak steg priserna med 0,1%.

Eurostat släppte också handelsnummer från euroområdet. Siffrorna visade att zonens export minskade med 12% till 156 miljarder euro i augusti. Importen minskade med 13,5% till 141 miljarder euro, vilket pressade det totala handelsöverskottet till 14,7 miljarder euro. Samtidigt sjönk handeln mellan europeiska länder till 129 miljarder euro.

Försäljningen i USA ökar

EUR/USD reagerade också på den relativt starka amerikanska detaljhandeln. Data från handelsdepartementet visade att försäljningsvolymen ökade för femte månaden i rad. Försäljningen ökade med 1,9% till 549 miljarder dollar, jämfört med augustis ökning med 539 miljarder dollar. Medianuppskattningen i en Reuters-undersökning var en mindre ökning med 0,7%.

Detaljhandelsförsäljningen exklusive de volatila livsmedels- och energiprodukterna ökade med 1,5%. Exklusive fordon och bränsle steg priserna med 1,5%.

Dessa siffror visar att amerikanska konsumenter är relativt starka även om arbetslösheten ligger över 7%. Uppgifter som publicerades i går visade att antalet amerikaner som ansökte om arbetslöshetsersättning för första gången ökade med 890 000 samtidigt som fler än 10 miljoner amerikaner får ersättning sedan tidigare.

Analytiker anser att den amerikanska ekonomiska återhämtningen kommer att bli snabbare om kongressen godkänner en ny stimulansproposition. Detta tycks dock vara omöjligt med tanke på skillnaderna mellan de förslag som Vita huset och kongressen har presenterat.

EUR/USD teknisk analys

EUR/USD
EUR/USD teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att EUR/USD-priset har legat relativt snävt denna vecka. Paret handlas till 1,1727, vilket är något över förra veckans lägsta värde på 1,1615. Priset ligger också något över Fibonacci retracement-nivån på 23,6%. Det ligger något under de exponentiella glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar. Viktigast av allt är att priset verkar bilda ett huvud och axlar-mönster.

Därför förväntar jag mig att priset kommer att ligga kvar på den nuvarande nivån. Under den kommande veckan kan dock priset återuppta den nedåtgående trenden.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust