USD/JPY bildar huvud och axel-mönster då exporten minskar för 22:a månaden i rad

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on okt 19, 2020
  • USD/JPY förändras bara marginellt idag när handlare reagerade på Japans export- och importnummer.
  • Landets export minskade med 4,9% medan importen minskade med 17,2%.
  • Som resultat ökade handelsöverskottet till 675 miljarder från tidigare 248 miljarder yen.

USD/JPY-priset såg endast marginella förändringar när marknaden reagerade på de senaste japanska handelsnumren. Paret handlas till 105,25, vilket är nära fredagens stängning på 105,35.

USD/JPY
USD/JPY såg en marginell uppgång

Japans handelsnummer förbättras

Japans export och import fortsatte att falla när landets ekonomi kämpar för att återhämta sig. Enligt finansministeriet minskade landets export med 4,9% till 6,05 biljoner yen. Denna nedgång var mer omfattande än de 2,9% som analytiker hade förväntat sig. Ändå var det bättre än augustis nedgång på 14,8%. Det var också den bästa siffra landet har rapporterat på sju månader.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Japans export har minskat under de senaste 22 månaderna i rad. Minskningen beror på minskad export av fordon och maskiner. Det beror också på minihandelskriget mellan Japan och Sydkorea, en av dess största handelspartners.

Samtidigt minskade landets import för den 17:e månaden i rad. Den totala importen minskade med 17,2% till 5,38 biljoner yen. I september 2019 importerade landet varor värda mer än 6,49 biljoner yen. Tillbakagången var något bättre än den förväntade nedgången på 21,4%.

Som ett resultat steg Japans handelsöverskott till 675 miljarder yen, jämfört med tidigare 248 miljarder yen. Analytiker som intervjuats av Reuters förväntade sig att detta överskott skulle öka till 989 miljarder yen.

Exporten till andra asiatiska länder minskade med 2% medan exporten till Nordamerika ökade med 2,0%. Exporten till USA ökade med 0,7% medan exporten till Kina ökade med 14%. Exporten till Västeuropa minskade med 6,4% och till Mellanöstern med 38,3%.

Ekonomer tror att den japanska regeringen måste besluta om extra insatser för att påskynda återhämtningen. Regeringen har hittills tillhandahållit mer än 3 biljoner dollar i stimulans. Enligt regeringskällor förväntas den nya premiärministern Yoshihide Suga beordra sin regering att bidra med mer stöd. Men risken är att landets statsskuld fortsätter att öka. Den ligger nu på cirka 215% av BNP.

USD/JPY teknisk prognos

USD/JPY
USD/JPY teknisk graf

Fyratimmarsdiagrammet visar att USD/JPY-priset handlades i stort sett oförändrat idag. Det handlas till 105,25, vilket är några punkter över de exponentiella glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar. Det har också bildat ett baisseartat vimpelmönster som visas i rosa. Viktigast är ändå att priset har bildat ett huvud och axel-mönster vars hals ligger vid 105.05. Därför misstänker jag att paret kommer att fortsätta stiga när höger axel bildas och att det sedan faller till under halsen.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust