Vilka är de bästa aktierna att köpa i november (för långsiktiga investerare)?

Författad av: Michael Harris
oktober 19, 2020
  • Finans- och energisektorn har hamnat efter när teknikaktier dominerar aktiemarknaden.
  • Fem teknikgiganter utgör 22% av S&P 500 och har tillsammans en marknadsvärdering på 6,7 miljarder dollar.
  • Microsoft, Nvidia och Tesla ser väl positionerade ut för att ge vinst för de långsiktiga investerarna.

Långsiktiga investerare föredrar att ignorera det kortsiktiga dramat och fokusera på det värde som ett företag kommer att ge under de närmaste åren och decennierna. Det är en typ av investering som är nära förknippad med positionshandel, inte minst på grund av det långsiktiga fokuset – investerare letar efter aktier i företag som har ett rejält kassaflöde, har kontinuerlig vinst, har solida balansräkningar och långsiktigt ledarskap.

I det här inlägget letar vi efter branschtrender och de företag som är bäst positionerade för att dra nytta av dessa trender.

Teknik fortsätter att vara den dominerande sektorn

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I augusti blev Apple Inc. det första börsnoterade amerikanska företaget som nådde ett marknadsvärde på 2 biljoner dollar. Teknikjätten arbetade i cirka 40 år för att uppnå en värdering på 1 biljon dollar och bara ytterligare två för att fördubbla siffran.

Det är helt klart att teknikföretagen är ledande. Denna revolution har skapat utrymme för många mindre företag att visa enastående resultat och lägga beslag på en större andel av marknaden.

Klyftan mellan värde- och tillväxtfokuserade företag fortsätter att öka. Om du tittar på diagrammet nedan kan du se skillnaden som avkastningsinvesteringar i Russell 1000 Growth- och Russell 1000 Value-indexen skulle ha resulterat i under det senaste decenniet, en väsentlig skillnad på 275,3%.

För tio år sedan utgjorde aktier i finans- och energisektorerna tillsammans 26,7% av indexet, och just nu står de för endast 12,2%, vilket markerar en anmärkningsvärd sektorförskjutning.

Uppenbarligen har teknikbranschen varit den som presterat bäst under det senaste decenniet med bred marginal. Den växande vikten i indexet visar att de amerikanska marknadsvinsterna beror på tekniska aktier nu mer än någonsin.

Ökningen i aktiekurserna speglar företagens starka balansräkningar och den höga efterfrågan på deras produkter och tjänster. Men marknaden är för närvarande beroende av tekniska aktier och skulle man förlora förtroendet för dem kan det leda till en kollaps.

Det är tydligt att sammansättningen av våra index kommer att fortsätta utvecklas. Globala ekonomiers och konsumenters preferenser kommer alltid att vara föränderliga, och på samma sätt kommer företagens värde och den betydelse de har för indexen också att förändras.

De stora fem

Just nu är de fem företag som har de högsta marknadsvärderingarna (och som ligger topp fem på S&P 500-indexet) Apple, Microsoft, Amazon, Facebook och Alphabet. De fem teknikgiganterna utgör 22% av S&P 500 och har tillsammans en marknadsvärdering på cirka 6,7 miljarder dollar.

Samtliga fem har levererat revolutionerande produkter och tjänster och har för alltid förändrat sina respektive branscher. Dessutom slår de sig inte till ro efter att de når nya milstolpar, utan anpassar sig ständigt och tar sin teknik till nästa nivå.

Det är en trend som kommer att fortsätta, eftersom den tekniska revolutionen trots allt bara är i ett tidigt skede. Här är tre aktier som sannolikt kommer att fortsätta stiga och ge god avkastning på lång sikt.

Tre långsiktiga aktier att köpa i november

Microsoft

Microsoft (NASDAQ: MSFT) hade visat imponerande motståndskraft de senaste tre decennierna. Teknikjätten är ett av få företag som var en del av dot.com-bubblan som lyckades förbli relevant två decennier senare.

Tack vare en framgångsrik övergång från stationära datorer till molntjänster har MSFT fortsatt att locka investerarnas uppmärksamhet. Stabil förvaltning, starka intäkter och vinst, liksom imponerande portföljer – Microsoft äger bland andra LinkedIn, Skype och GitHub – är några av de många anledningarna till att du ska köpa Microsoft-aktier.

Nvidia

Nvidia (NASDAQ: NVDA) är en av de mest populära aktierna att äga just nu. Företaget har en dominerande ställning inom chipindustrin – utan tvekan den viktigaste sektorn för teknikindustrin just nu.

Chipsektorn erbjuder investerare ett sätt att exponeras för framtidens teknik,som artificiell intelligens och autonoma fordon.

”De har helt klart ett försprång som är så stort nu att det är svårt att se hur någon kan komma ikapp dem. Om jag vore Intel INTC skulle jag vara riktigt orolig,” säger Pascal Costantini, författaren till ValuAnalysis-rapporten.

Tesla

Tesla (NASDAQ: TSLA) har utan tvekan den hetaste aktien på planeten just nu. Även om den handlas med multiplar som är betydligt högre än Wall Street-genomsnittet, vilket innebär att aktien är väldigt dyr just nu, satsar investerare på att Teslas tillväxtpotential kommer att motivera aktiekursen.

”Det finns inget extraordinärt i antagandena som finns dolda i priset på Tesla-aktier,” sa Costantini.

Den globala marknaden för elfordon var värd över 162 miljarder dollar förra året, med prognoser att den kommer att nå över 800 miljarder dollar år 2027. Ur detta perspektiv ser en investering i Teslas aktier inte alls dum ut.

Sammanfattning

Teknikaktierna har blivit starkare än någonsin. De fem största teknikjättarna – Apple, Microsoft, Amazon, Facebook och Alphabet –står för hela 22% av S&P 500-indexet. Denna trend förväntas fortsätta med företag med ett starkt och stabilt ledarskap i pole position.