NZD/USD faller på grund av risken för negativa räntor i Nya Zeeland

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on okt 20, 2020
  • NZD/USD-priset sjönk något då marknaden fortsatte att fokusera på negativa räntor.
  • RBNZ har sagt att de kan införa negativa räntor för att öka inflationen.
  • En rapport från NZIER visar att företagsförtroendet förbättrades under tredje kvartalet.

NZD/USD-priset har sjukit med 0,35% trots positiva ekonomiska uppgifter från Nya Zeeland. Priset reagerade också något på förra veckans val. Det handlas till 0,6580, vilket är marginellt högre än intradagens lägsta värde på 0,6567.

NZD/USD
NZD/USD sjunker trots att affärsförtroendet ökar

Nya Zeelands affärsförtroende ökar

Nya Zeelands dollar reagerar på nyheter om att företagsledare blir mer optimistiska gällande ekonomin. Enligt New Zealand Institute of Economic Research (NZIER) förbättrades företagsförtroendet under tredje kvartalet från -63% till -40%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Institutet konstaterade att netto 1% av alla företag i landet rapporterade robust handelsaktivitet när regeringen fortsätter att implementera sitt historiskt stora stimulanspaket. Som ett resultat har de flesta företag fortsatt att anställa och investera i sin tillväxt. Vågen av nyanställningar har till och med lett till brist på arbetskraft i vissa branscher.

Sett till sektor är byggbranschen den med högst förtroende, och netto 7% av byggföretagen förväntar sig att affärerna kommer att gå bättre de närmaste månaderna. Detta beror delvis på att regeringen har höjt sin utgiftsbudget som svar på pandemin.

Samtidigt är tjänstesektorn den mest pessimistiska på grund av de utmaningar som turist- och hotellbranschen står inför. Även om Nya Zeeland inte har rapporterat några nya fall av covid-19 har regeringen fortsatt att vara försiktig med sina gränser och att släppa in människor i landet. Tillverkarna är mindre pessimistiska.

NZD/USD-priset reagerar också på helgens val där sittande premiärminister Jacinda Arden vann en jordskredsseger. Hennes parti vann också parlamentsvalet med god marginal, vilket innebär att politiken kommer att förbli oförändrad.

Samtidigt reagerar paret på att centralbanken återigen konstaterande att negativa räntor kan bli aktuella. I ett uttalande förra veckan sa vice ordföranden, Christian Hawkesby, att banken allvarligt överväger att införa negativa räntor för första gången någonsin. Dessa räntor skulle minska lånekostnaderna för privatpersoner och företag, men samtidigt vara dåliga för banker och sparare.

NZD/USD teknisk prognos

NZD/USD
NZD/USD teknisk graf

NZD/USD-priset handlas till 0,6580, vilket ligger under de exponentiella glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar. Priset har också stigit över den undre raden i Donchian-kanalen. Donchian är en indikator som kartlägger de högsta och lägsta nivåerna för en tillgång under en viss period.

Priset ligger också något över det viktiga motståndet som visas i rosa. Detta motstånd förbinder de lägsta nivåerna i september och oktober. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta stiga idag eftersom tjurar siktat in sig på den mellersta Donchian-nivån vid 0,6620. Börja din handelsresa med våra gratis valutakurser.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust