GBP/USD stiger efter trög UK-inflation och ökad statsskuld

Författad av: Crispus Nyaga
oktober 21, 2020
  • GBP/USD-paret stiger när marknaden reagerar på inflationsdata från Storbritannien.
  • Konsumentpriserna i Storbritannien steg med 0,5% i september medan kärn-KPI steg med 0,6%.
  • Statsskulden fortsatte att öka i Storbritannien när regeringen lånar för att stödja ekonomin.

GBP/USD ökar med 0,2% då marknaden reagerar på den brittiska inflationen, stigande statsskuld och utvecklingen kring Brexit. Det handlas till 1,2976, vilket är högre än veckans lägsta värde på 1,2910.

GBP/USD reagerar på inflationsdata från Storbritannien

Storbritanniens konsumentinflation är fortfarande låg

Konsumentpriserna i Storbritannien förblev låga i september när landet inledde sin kamp mot den andra vågen av covid-19-viruset.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det övergripande konsumentprisindexet (KPI) steg med 0,5 på årsbasis i september, enligt de senaste uppgifterna från Office of National Statistics (ONS). Analytiker som intervjuats av Reuters hade förväntat sig att KPI skulle öka med 0,5%. Priserna steg med 0,4% på månadsbasis.

Samtidigt steg kärn-KPI med 0,6%, vilket innebär en ökning med 1,3% på årsbasis. Det var högre än nedgången med 0,6% på månadsbasis och en ökning jämfört med föregående års 1,3%. Kärn-KPI exkluderar de volatila livsmedels- och energipriserna.

ONS förklarar de nuvarande inflationstalen med en prishöjning på restauranger och kaféer efter att ”Eat Out to Help Out”-programmet avslutades. I ett uttalande sa ONS:

”Konsumentbeteendet svarade på Eat Out to Help Out (EOHO) med en högre andel restaurangtransaktioner än vanligt i början av veckan, under augusti 2020.”

Samtidigt låg den offentliga upplåningen i Storbritannien på relativt höga nivåer. Regeringen lånade mer än 35,37 miljarder pund i september, jämfört med föregående månads 35,2 miljarder pund. Ökningen gör att den totala offentliga skulden uppgår till mer än 2 biljoner pund. Uppgifterna kom bara några dagar efter att Moody’s sänkte den brittiska kreditvärdigheten på grund av den ökande skulden.

Brexit-förhandlingarna fortsätter

GBP/USD-priset reagerar också på den senaste utvecklingen kring Brexit. I ett uttalande igår sa EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, att han fortfarande har förhoppningar om att fortsätta samtalen med Storbritannien. Han sa att bollen nu ligger hos britterna för att avgöra om samtalen ska fortsätta. Storbritannien har uppgett att man inte är redo för fler samtal med EU just nu.

Ändå tror analytiker att de två sidorna kommer att nå en överenskommelse eftersom huvudfrågorna har minskat till bara tre. Tvistefrågorna som kvarstår gäller fiske, regler om rättvis handel och om statligt stöd till företag.

Vad gäller fiske har EU krävt att det måste få tillgång till de rika brittiska fiskevattnen där deras fiskare fångar mer än 50% av sin fisk. EU kräver också att Storbritannien ska slå fast handelsregler som är i linje med EU. Slutligen, vad gäller statligt stöd, vill EU att den brittiska regeringen inte ska ge sina företag orättvist monetärt stöd.

GBP/USD teknisk prognos

GBP/USD
GBP/USD teknisk graf

Fyratimmarsdiagrammet visar att GBP/USD har stigit de senaste två dagarna. Priset ligger något under Fibonacci retracement-nivån på 38,2% och något över de exponentiella glidande medelvärdena för 15 dagar och 25 dagar (EMA). Det ligger också längs det första stödet från Andrews pitchfork. Därför misstänker jag att priset kommer att fortsätta att stiga när tjurarna siktar mot gaffelns högsta medianlinje vid 1.3030. Starta din handelsresa genom att läsa våra gratis valutahandelkurser.