HSBC:s nettovinst ned 54% under tredje kvartalet

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on okt 27, 2020
  • HSBC:s nettovinst sjönk med 54% under räkenskapsårets tredje kvartal.
  • Investeringsbanken rapporterar även en minskning av intäkterna med 11%.
  • HSBC förutspår en bredare minskning av den årliga kostnadsbasen 2022.

Idag meddelade HSBC Holdings plc (LON: HSBA) att deras nettovinst minskade under tredje kvartalet. Företaget förklarade de minskade intäkterna med att covid-19-pandemin resulterat i lägre räntor under kvartalet.

Aktierna i företaget steg med cirka 4% under förhandeln idag och susade sedan upp ytterligare 2% under ordinarie handeln. HSBC handlas nu till 342 pence per aktie, jämfört med årets lägstanivå hittills på 283 pence per aktie i slutet av september. HSBC inledde året med ett pris per aktie på 595 pence.

HSBC rapporterar en minskning av intäkterna med 11%

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

HSBC rapporterade 1,04 miljarder pund i nettovinst under tredje kvartalet, vilket motsvarar en 54% årlig nedgång från 2,28 miljarder pund. FactSet-konsensus för nettovinsten under kvartalet uppgick också till högre 1,71 miljarder pund. I en intern rapport förra veckan avslöjade HSBC att de fryst 1,5 miljarder pund av kunders medel i konton utan aktivitet.

Vad gäller intäkter backade investeringsbanken med 11% jämfört med året innan till 9,15 miljarder pund. HSBC förväntar sig att den pågående covid-19-krisen kommer att hålla de globala räntorna lägre under de kommande månaderna, vilket kommer att ha en negativ inverkan på räntenetto under fjärde kvartalet.

Det brittiska multinationella företaget rapporterade också en betydande nedgång i dåliga lån under det senaste kvartalet. För fjärde kvartalet förutspår de nu upp till 9,97 miljarder pund i kreditförluster. Under räkenskapsårets första halva ledde nedskrivningskostnaderna till ett betydligt sämre finansiellt resultat. I sin rapport som publicerades i början av augusti rapporterade HSBC en nedgång på 77% för nettoresultatet under första halvåret.

HSBC förutspår en minskning av den årliga kostnadsbasen 2022

HSBC, med huvudkontor i London, uppger också att de förväntar sig en bredare minskning av sin årliga kostnadsbas under 2022, jämfört med de 23,78 miljarder pund som man ursprungligen varit inställda på. HSBC slopade sin utdelning tidigare i år för att dämpa de ekonomiska effekterna av covid-19-krisen. Det meddelade idag att med utgångspunkt i eventuella lagförändringar och den ekonomiska situationen kommer de fatta beslut under de första månaderna 2021 ifall en utdelning för 2020 kommer att betalas ut.

HSBC presterade svagt på aktiemarknaden förra året med en årlig nedgång på cirka 8%. I skrivande stund har världens sjätte största bank ett marknadsvärde på 69,49 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money