USD/NOK: Därför har norska kronan stigit till högsta nivån på två veckor

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on okt 27, 2020
  • USD/NOK-paret sjönk idag när handlare reagerade på de senaste covid-19-åtgärderna i Norge.
  • Regeringen kommer att begränsa offentliga sammankomster och börja sätta nyanlända i karantän.
  • Ett högre råoljepris har också stärkt den norska kronan.

USD/NOK-paret sjönk till den lägsta nivån sedan 14 oktober när handlare reagerade på det ökande antalet covid-19-fall i Europa. Paret reagerar också på de över lag högre råoljepriserna. Det handlas till 9.1856, vilket är under förra veckans lägsta punkt på 9.300.

USD/NOK
USD/NOK faller till lägsta nivån på två veckor

Norge utlyser ytterligare åtgärder för att begränsa spridningen av covid-19

De flesta europeiska länder har rapporterat ett ökat antal nya fall av covid-19 de senaste dagarna. Ökning har gjort många rädda att Europa kommer att genomgå en dubbel lågkonjunktur i år.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Även Norge har rapporterat fler fall av covid-19-viruset. Landet har hittills bekräftat fler än 18 000 fall och över 279 dödsfall. Siffrorna är betydligt lägre än Sveriges över 110 000 rapporterade fall och fler än 5 000 dödsfall.

I ett uttalande i går avslöjade den norska regeringen nya åtgärder för att förhindra att sjukdomen sprids. Regeringen kommer att begränsa offentliga sammankomster inomhus till 50 personer. De minskar också antalet gäster som man kan bjuda in till sitt hem till endast 5.

Därtill informerade regeringen om nya karantänåtgärder. Ankommande från EU-länderna med ökande antal nya fall måste sitta i karantän i tio dagar.Tidigare har folk inte varit tvungna att sitta i karantän, men man har varit tvungna att testa sig innan man rest till landet. Dessutom gör regeringen det obligatoriskt att bära masker offentligt.

Åtgärderna utgör betydande risker för ekonomin. På grund av de nya karantänåtgärderna kommer t.ex. turistindustrin att behöva ytterligare tid för att återhämta sig. Andra branscher, som hotell och restaurang, detaljhandel och tillverkning, kommer också att påverkas om de nya restriktionerna fortsätter att gälla. Detta kommer att leda till en krympande ekonomi under fjärde kvartalet efter att landet sannolikt expanderade under tredje kvartalet. Tidigare minskade ekonomin med 6,3% under andra kvartalet och med 2,2% under första kvartalet.

De ökande antalet covid-19-fall tvingar också Norges Bank på defensiven när den förbereder sitt möte nästa vecka. Vid föregående möte antydde banken att en räntehöjning kan komma. Separat reagerar USD/NOK också på de över lag högre råoljepriserna, där Brent och West Texas Intermediate (WTI) steg med nästan 1% idag.

USD/NOK teknisk prognos

USD/NOK
USD/NOK teknisk graf

Fyratimmarsdiagrammet visar att USD/NOK har sjunkit ända sedan paret nådde en topp på 9.4120 den 16 oktober. Priset ligger strax över Fibonacci retracement-nivån på 50%. Det ligger också under de exponentiella glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar. Prisutvecklingen har också bildat ett huvud- och axelmönster med halsen vid 9.20. Därför kommer priset sannolikt att fortsätta falla eftersom björnarna siktat in sig på nästa stöd vid 9.1190.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust