Callaways VD diskuterar förvärvet av Topgolf och tillväxtutsikterna

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson bor i Montreal med sin fru och dotter, älskar att titta på hockey och är på en livslång… read more.
on okt 29, 2020
  • Callaway har skrivit avtal om att förvärva Topgolf.
  • Affären ser en tillverkare av golfutrustning och -kläder gå samman med ett underhållningsföretag.
  • Investerarna var inte nöjda med affären och aktierna i Callaway störtade med 18%.

Callaway Golf Company (NYSE: ELY), som tillverkar premiumgolfutrustning och -kläder, meddelade på tisdagen att man nått en överenskommelse om att förvärva Topgolf, en privatägd global sport- och underhållnings-community. På onsdag dök Callaways VD Chip Brewer upp på CNBC för att ägna sig åt skadekontroll efter att aktien sjunkit med 18% under onsdagens handel.

Detaljer om fusionen

Topgolf är en global sport- och underhållnings-community som omfattar utomhuslokaler, sin egen Toptracer-teknik, en medieplattform och en position inom eSport. Företaget genererade cirka 1,1 miljarder dollar i försäljning under 2019 och har haft en årlig tillväxttakt på 30% sedan 2017.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Callaway och Topgolf slås nu samman i en affär där Topgolf värderas till cirka 2 miljarder dollar, inklusive de 14% som Callaway redan ägde.

Callaway pekar ut fyra anledningar till affären: 1) att man ville förvärva en plattform med hög tillväxt, 2) möjligheten att marknadsföra och sälja sina produkter direkt till nya golfare som lockas av Topgolfs moderna och teknikfokuserade plattform, 3) möjligheten att bedriva ökad marknadsföring, exponering och försäljning till golfare och icke-golfare, och 4) fokus på att skapa långsiktiga tillväxtmöjligheter utöver själva sporten.

Det sammanslagna företaget kommer att ha en väldigt diversifierad intäktsmix som sammanlagt uppgick till 2,8 miljarder dollar under 2019 och förväntas öka till 3,2 miljarder dollar år 2022. Proforma-justerad EBITDAS för den kombinerade enheten skulle ha varit 270 miljoner dollar 2019 och denna siffra beräknas stiga till 360 miljoner dollar år 2022.

Callaways aktier var inte ensamma om att drabbades av en nedgång på nästan 20% igår efter ett stort tillkännagivande. Återförsäljaren Bed Bath & Beyond (NASDAQ: BBBY) presenterade sin framtidsprognos på onsdag morgon, vilket fick aktierna i företaget att falla fritt.

VD tar upp problem

Callaways aktie hade en väldigt ”tuff dag” efter att affären tillkännagavs, sa Brewer på CNBC:s ”Closing Bell.” Aktien upplevde en kraftig försäljning utöver den bredare nedgång hela marknaden upplevde på onsdag, även om tidpunkten för tillkännagivandet ”helt klart inte var till vår fördel.”

Investerare hade också mycket att smälta på kort tid med tanke på fusionens ”transformativa” karaktär, sa Brewer. Kombinationen av de två företagen skapar ett nytt företag som ”egentligen inte liknar något annat som hittills existerat.”

Callaway är övertygade om att affären erbjuder ett långsiktigt värde för aktieägarna trots att tydliga signaler från investerare säger något annat, erkände han. Callaway har varit en investerare i Topgolf sedan 2006 och Brewer har personligen varit medlem i styrelsen sedan 2012.

”Vi ser på detta från en insiders perspektiv och det är en beprövad modell som har enastående tillväxtutsikter,” sa han.

Slutligen kommer affären att ”mer än att fördubbla våra tillväxtutsikter” och gör det möjligt för företaget att arbeta från en ännu bättre position.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust