GBP/USD drar sig tillbaka innan en potentiell Brexit-deal

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on okt 30, 2020
  • GBP/USD faller idag även när Storbritannien och EU gör framsteg med Brexit.
  • De två sidorna har gjort några framsteg i viktiga frågor, enligt Ursula von der Leyen.
  • De utestående frågorna gäller fiskepolitik och rättvisa villkor.

GBP/USD är nere för tredje dagen i rad även om handlare är optimistiska för en Brexit-deal. Det handlas till 1,2935, vilket är lägre än den här månadens högsta nivå på 1,3176.

GBP/USD
GBP/USD faller även när Brexit deal närmar sig

Brexit-avtal närmar sig

En Brexit-deal håller på att färdigställas enligt Bloomberg-källor och EU-kommissionens president, Ursula von der Leyen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt Bloomberg har förhandlare gjort betydande framsteg under de senaste veckorna och är nära att lösa viktiga frågor. I rapporten sägs det att en uppgörelse skulle kunna nås i början av november, god tid före deadlinen den 31a december.

Faktum är att avtalet är så nära att Storbritannien och Europeiska unionen nu har börjat utarbeta viktiga frågor, inklusive lika villkor och statligt stöd. De har också gjort stora framsteg i hur avtalet kommer att genomföras. Andra områden de har gjort framsteg i är välfärdsrättigheter, tull och lufttransport.

Samma rapport upprepades av Ursula von der Leyen i ett uttalande igår. Hon sa att de båda sidorna har gjort viktiga framsteg men citerade att lika villkor och fiske är de enda utestående frågorna.

På lika villkor vill EU ha en bekräftelse på att Storbritannien inte kommer att implementera regler som orättvist skadar dess verksamhet. Detta inkluderar också nivån på statligt stöd som Storbritannien kan ge sina företag. Storbritannien har sagt att det, som ett oberoende land, måste ha en myndighet för att fastställa förordningar.

När det gäller fiskerättigheter diskuterar man för närvarande om tillträde till de rika brittiska vattnen där de flesta fiskare från EU fångar sin fisk. EU har krävt att ha obegränsad tillgång till dessa vatten. Hon sa:

”Vi har mycket nära timvis kontakt eftersom förhandlingarna nu har intensifierats … Det finns 11 andra sektioner som också måste förhandlas.”

När det gäller fiske sa Frankrikes Europaminister:

”Brexits öde kommer att vara våra fiskares öde, så vi måste kunna berätta för dem att deras intressen skyddades.”

GBP/USD-paret sjunker möjligen på grund av de ökande Covid-19-fallen i Storbritannien och de potentiella riskerna för ekonomin. I en rapport igår skrev Financial Times att mer än 500 000 företag befann sig i kritiskt nödläge. Detta innebär att dessa företag har ett skuldfall i en lokal domstol värt ca 5 000 pund.

GBP/USD teknisk analys

GBP/USD

På fyra-timmarsdiagrammet ser vi att GBP/USD-priset har sjunkit sedan den 21 oktober, då det nådde en topp på 1.3176. Under denna nedgång lyckades priset röra sig under den stigande blå kanalen. Det har också flyttat sig från Fibonacci retracement nivån på 50% och 38,2%. Priset är också lägre än det 25-dagars och 15-dagars exponentiella rörliga medelvärden. Därför misstänker jag att paret kommer att fortsätta falla, där nästa mål är 23,6% retracement vid 1.2862.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust