Tesla-rival Fiskers VD bjuder på ”helt annan affärsmodell” efter börsnotering

Författad av: Jayson Derrick
oktober 30, 2020
  • Elbiltillverkaren Fisker blev ett offentligt företag på fredag som en del av ett SPAC-omvänt förvärv
  • Företaget har inga intäkter och har ingen produkt att sälja förrän 2022.
  • Företagets VD sa i en intervju att det är ett bilföretag byggt för framtiden.

Fisker (NYSE:FSR) är en tillverkare av elektriska fordon som handlade för första gången på en offentlig marknad på fredag. Börsintroduktionen var en del av en växande våg av omvända förvärv (SPAC) som dominerat marknaderna de senaste månaderna.

Uppgifter om börsnoteringen

Fisker handlades för första gången på New York Stock Exchange på fredag som en del av en SPAC-omvänt förvärv med Spartan Energy Acquisition (NYSE:SPAQ). Fisker kommer att samla in 1 miljard dollar som en del av IPO-processen och kommer att avsätta medlen till tillverkning av sin första produkt, den elektriska stadsjeepen Fisker Ocean.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Fisker har för närvarande inga fungerande produkter och befinner sig i stadiet innan intäkter. På fredag var Fiskers VD Henrik Fisker gäst på CNBC:s ”Squawk on the Street” för att framställa varför investerare bör bry sig om att överväga ett företag som fortfarande är två år från att lansera en produkt.

Vill du läsa om andra SPAC-erbjudanden 2020? Här är en januari- rapport som beskriver Far Point Acquisitions köp av det schweiziska betalningsföretaget Global Blue som en del av en affär på 2,6 miljarder dollar.

Marknadsstorlek

Det finns mindre än 2 miljoner elbilar som säljs över hela världen men ändå kan marknadsstorleken vara så hög som 80 miljoner fordon, säger Fisker. Marknaden upplever för närvarande en gradvis ökad efterfrågan men kommer att ”explodera” 2022 eller 2023.

Fisker, före detta VD och koncernchef för BMW Designworks USA, sa att företaget är mycket öppet om sina fleråriga framsteg. Företaget har slutfört tillverkning av prototyper av sitt fordon och är på väg att visa världen sitt slutliga fordon i maj nästa år.

Framtiden för ett bilföretag

Företaget fokuserar på att idag skapa en ”framtid för ett bilföretag” som erbjuder konsumenterna en helt ny digital upplevelse, sade VDn. I produktionsänden av ekvationen har Fisker samarbetat med Magna, den tredje största billeverantören.

Partnerskap med Magna eliminerar all ”smärta” som är förknippad med att tillverka en bil internt, sade han. Detta innebär också att Fisker kan förbli en verksamhet med få tillgångar som kan fokusera på vad den gör bäst: nästa generations programvara och design och skapa en överlägsen kundupplevelse.

Partnerskapet kräver produktion av 50 000 fordon under det första året och detta kommer att hjälpa Fisker att bli kassaflödespositiv. I utbyte kommer Magna att ta en ägarandel på 6% i Fisker.

”Det är en helt annan affärsmodell än någon annan har där ute”, sa han.

Verkligheten är att det tar två eller så år att skapa en bil och processen kan inte påskyndas, sade han. Men det är lättare att bygga en bil från grunden idag än för bara 10 år sedan, eftersom biltillverkare idag har tillgång till resurser som inte fanns tidigare, till exempel beprövade batteritillverkare med många års erfarenhet.