Ocado förvärvar Kindred Systems och Haddington Dynamics för 222 miljoner pund

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on nov 2, 2020
  • Ocado förvärvar Kindred Systems och Haddington Dynamics för 222 miljoner pund.
  • Den brittiska online-stormarknaden höjer sin inkomstprognos för helåret.
  • Ocado förväntar sig 30 miljoner pund i ökade intäkter under budgetåret 2021.

Ocado Group plc (LON: OCDO) höjde sin resultatprognos för helåret på måndag. Företaget sa att handeln förblev robust i deras joint venture med den brittiska multinationella detaljhandlaren Marks & Spencer.

Ocado Group avslöjade också planer på att förvärva ett företag för avancerade plockrobotar, Kindred Systems Inc., för 202,77 miljoner pund. Det kommer också att investera ytterligare 19,35 miljoner pund för att köpa robotarmdesignern och -tillverkaren Haddington Dynamics Inc.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den brittiska online-stormarknaden förväntar sig att de två förvärven kommer att hjälpa dem att öka sitt fotavtryck inom robotiklösningar utanför livsmedelssektorn. I en rapport som publicerades i september avslöjade Ocado en årlig omsättningstillväxt 52% tack vare att efterfrågan i livsmedelsbutiken online visade motståndskraft under covid-19-pandemin som hittills har smittat fler än en miljon människor i Storbritannien och orsakat över 46 tusen dödsfall.

Ocado förväntar sig 30 miljoner pund i ökade intäkter under budgetåret 2021

Enligt Ocado är det osannolikt att förvärven kommer att påverka resultatet under räkenskapsåret 2020. Under nästa räkenskapsår förutspår de däremot cirka 30 miljoner pund i ökade intäkter tack vare köpen. Deras helårs-EBITDA (resultat före räntor, skatter, avskrivningar och avskrivningar) under räkenskapsåret 2021 förväntas däremot minska något.

Tack vare den robusta utvecklingen under fjärde kvartalet höjde det Hatfield-baserade företaget sin resultatprognos för helåret. Den förutspår nu mer än 60 miljoner pund i årlig EBITDA jämfört med 40 miljoner pund i de tidigare uppskattningarna. Ocado sa:

”Ocado fortsätter att se hög efterfrågan när ett rekordantal konsumenterna övergår till livsmedelshandel online.”

I separata nyheter från Storbritannien uppskattade Associated British Foods en minskad försäljning med 375 miljoner pund på grund av covid-19-krisen som tvingat kedjan att tillfälligt stänga sina butiker.

Ocados resultat på aktiemarknaden

Ocado Group plc steg med nästan 8% under förhanden idag och sedan ytterligare 2% de närmaste timmarna. Aktierna i företaget handlas nu till 25 pund per aktie, jämfört med betydligt lägre 10,64 pund per aktie den sista veckan i februari. Ocado inledde året med ett pris per aktie på 12,60 pund. Läs mer om hur man tjänar pengar på aktiemarknaden.

I skrivande stund har världens största livsmedelsfokuserade butik på nätet ett marknadsvärde på 18,70 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust