USD/CNY: Yuanen stabil då Kinas tillverkning går urstarkt

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on nov 2, 2020
  • USD/CNY-paret förblir stadigt när handlare reagerar på kinesiska PMI-uppgifter för tillverkningssektorn.
  • Enligt Markit steg den kinesiska tillverkningsindustrins PMI från 53,0 till 53,6.
  • Företagsförtroendet steg till den högsta nivån sedan 2014.

USD/CNY-priset såg endast marginella förändringar idag när handlare reagerar på imponerande tillverkningsdata från Kina. Paret handlas till 6,6845, vilket är några punkter över den lägsta nivån sedan i april 2019.

USD/CNY
Den kinesiska yuanen är stabil

Kinas tillverkningsaktivitet återhämtar sig

Kina, det första landet som drabbades av covid-19-pandemin, har gjort stora framsteg i år. Efter en tillbakagång under första kvartalet återhämtade sig landet med 3,2% och 4,9% under andra respektive tredje kvartalet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Nu verkar det som om samma expansionstakt fortsätter under fjärde kvartalet. På lördag visade uppgifter från National Bureau of Statistics att PMI för tillverkningssektorn visserligen sjönk till 51,4 i oktober från föregående 51,5, men ett PMI över 50 är ändå ett tecken på att landet återhämtar sig. PMI har legat över 51 ändå sedan i juli, vilket är ett styrketecken.

Tidigare idag publicerades data från Caixin och Markit som var ännu bättre. Uppgifterna visade att PMI för tillverkning steg från 53,0 i september till 53,8 i oktober. Det var till och med positivare än de 53,0 som analytiker som intervjuats av Reuters hade förväntat sig.

Rapporten pekade på att antalet nya arbetstillfällen ökar när företagen fortsatte att ta emot nya ordrar från inhemska och internationella köpare. Ökningen ledde till att företagen ökade sin produktion i den snabbaste takten på nästan ett decennium.

PMI steg tack vare de ökande antalet arbetstillfällen, högre affärsaktiviteter bland tillverkare, lägre kostnader och ökat affärsförtroende. Faktum är att företagens förtroende steg till den högsta nivån sedan 2014. Rapporten sa:

“Återhämtning var ordet i den nuvarande makroekonomin, med den inhemska epidemin under kontroll. Såväl tillgången som efterfrågan förbättrades samtidigt inom tillverkningssektorn. Företag var villiga att öka sina lager. Priserna tenderade att vara stabila. Affärsverksamheten förbättrades och företagarna var självsäkra.”

Samtidigt fokuserar USD/CNY-handlare också på det kommande valet i USA. De senaste prognoserna visar att Joe Biden har ett försprång de sista dagarna innan valet. Om han vinner kan det leda till förbättrade relationer mellan de två största ekonomierna i världen.

USD/CNY teknisk prognos

USD/CNY
USD/CNY teknisk graf

På det dagliga diagrammet ser vi att USD/CNY-paret har haft en stadig nedåtgående trend sedan i maj, när det nådde en topp på 7.1686. Det nådde en lägstanivå på 6.6400 förra veckan. Priset ligger kvar under de exponentiella glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar. ”Awesome oscillator” (AO) ligger också under den neutrala linjen. Därför kommer priset att behålla sin fallande trend och björnarna sikta in sig på nästa stöd vid 6.6200. Bli en bättre handlare med våra gratis valutahandelkurser.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust