HSBC genomför första gränsöverskridande BTC-rembursaffären i Bangladesh

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on nov 3, 2020
  • Transaktionen var en del av United Mymensingh Power LTD:s import av 20 000 ton bränsle.
  • HSBC Bangladesh genomförde transaktionen via Contour-plattformen.
  • Enligt United Groups VD kommer blockchain att leda till snabbare hantering och samtidigt sänka kostnaderna.

HSBC Bangladesh har slutfört den allra första blockchain-baserade gränsöverskridande remburstransaktionen i landet. Det avslöjades i en rapport den 1 november som konstaterade att transaktionen involverade United Mymensingh Power LTD, ett kraftföretag baserat i Singapore, som importerade 20 000 ton bränsle till sitt kraftverk.

Enligt rapporten hjälpte blockchain till att minimera bearbetningstiden för rembursen från de nuvarande 5 till 10 dagarna till mindre än 24 timmar. Banken genomförde transaktionen via plattformen Contour, som drivs via R3:s Corda-blockchain-teknik . Plattformen ägs av åtta banker, inklusive HSBC, ING och Citi, och den nyter samman ett nätverk av banker, företag och digitala lösningar över hela världen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Md Mahbub ur Rahman, HSBC Bangladeshs VD, kommenterade att:

”Detta visar på vårt starka engagemang och förmåga att stödja gränsöverskridande handel från Bangladeshiska företag med hjälp av avancerade teknikplattformar. Jag tror detta kommer att inleda en ny era av att dirigera internationella handelstransaktioner eftersom företag och regeringar inser den öppenhet, säkerhet och snabbhet som följer med att utföra uppgifter med blockchain-teknik. Jag är mycket nöjd med att HSBC har varit banbrytande för Bangladeshs första gränsöverskridande remburstransaktion någonsin.”

Förenkla affärsprocesser

Enligt HSBC markerar detta drag en betydande milstolpe för bangladeshiska företag vad gäller digitalisering av handeln. Banken menar att företagen kommer att kunna bedriva affärer sömlöst genom att påskynda transaktioner och sänka kostnaderna. HSBC påpekar att förbättringarna kommer att bidra till att effektivisera rörelsekapitalet, en fördel som lockar lokala företag som försöker hitta ett sätt att navigera de nuvarande ekonomiska utmaningarna.

Moinuddin Hasan Rashid, gruppordförande och verkställande direktör för United Group, förklarar hur blockchain-baserade gränsöverskridande remburstransaktioner kommer att bidra till att öka handeln:

”Remburser för bränsleolja är mycket tidskänsliga och varje sekund räknas och United Group tror att blockchain-tekniken kommer att hjälpa till att hantera tiden effektivt och säkerställa ökad effektivitet och bättre kostnadshantering.”

Rashid tillade att organisationen är entusiastisk över att använda blockchain för sin import. Han uppger vidare att United Group är medvetna om att man är på väg in i en digital tidsålder och att man är redo att göra relevanta förändringar för att anpassa sig.

SWIFT, en global leverantör av säkra finansiella meddelandetjänster, har tidigare uppskattat att Bangladesh handeln via remburs var värd mer än 26 miljoner pund under första halvåret 2020. HSBC Bangladesh anser därför att den potentiella effektivitetsökningen för lokala företag kommer att få stor betydelse.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust