Åklagare söker hårt straff för bedragare bakom en kändis-stödd ICO

Av:
nov 4, 2020
Uppdaterad: maj 31, 2022
  • Enligt åklagarna bör den amerikanska distriktsdomaren Lorna Schofield göra ett exempel av Farkas.
  • Åklagarna noterade att federala riktlinjer rekommenderar 70 till 87 månaders fängelse.
  • Åklagarna lämnade in ett domslut efter att Farkas föreslog husarrest.

Amerikanska federala åklagare begär att den amerikanska distriktsdomaren Lorna Schofield dömer bedragaren bakom en kändis-stödd ICO till ett långvarigt fängelsestraff. En rapport avslöjade dessa nyheter den 4 november och noterade att åklagarna lämnade in ett straffrättsligt inlägg den 31 oktober som krävde ett hårt straff mot Robert Joseph Farkas, medgrundare av Centra Tech. Enligt uppgift genomförde företaget en bedräglig ICO med stöd av Floyd Mayweather och DJ Khaled 2017.

I domen sade åklagarna att de söker hård bestraffning för Farkas för att förhindra andra bedragare från att genomföra olaglig ICO. Enligt åklagarna skapar legitima ICO:er en ny och effektiv metod för att skaffa kapital. Bedrägliga ICO:er orsakar dock förlust av investerarnas förtroende, vilket gör det svårt för ärliga myntutgivare att skaffa kapital genom kryptomynt.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Åklagarna föreslog också att domare Schofield skulle utfärda ett omfattande straff mot Farkas för att sända ett starkt meddelande till andra bedragare som försöker använda digitala tillgångar och ny teknik för att begå klassiska bedrägerier.

Husarrest är inte tillräckligt

Åklagarna gjorde sitt inlägg efter att Farkas lämnade in sitt den 23 oktober. I sitt inlägg hävdade Farkas att han hade spelat en obestridligt mindre roll i systemet. Farkas begärde därför att domen skulle bestå av de 55 dagar som han redan hade tjänat plus husarrest och en betydande mängd samhällsarbete.

Åklagaren höll dock inte med,

”Farkas obestridliga kriminella beteende talar för sig själv. Dag in och dag ut, i cirka nio månader, deltog Farkas i ett system som direkt orsakade förluster på tiotals miljoner dollar i medel från hundratals offer. Hans deltagande fortsatte även i efterdyningarna av den ökande kritiken han mötte till följd av New York Times-artikeln, som avslöjade många av lögnerna som han och hans medbedragare brukade använda för att locka investerare. Metoderna som Farkas använde för att locka offer och sedan arbeta för att täcka över planen genom att försöka skapa ett företag och en produkt som levde upp till lögnerna han utförde, visar den allvarliga karaktären av hans beteende och hans roll i systemet som, förvisso var mindre jämfört med Sharma och Trapani, ändå var betydelsefull och av pågående karaktär. ”

Åklagarmyndigheten påstod att federala riktlinjer rekommenderar mellan 70 och 87 månaders fängelse för att begå ett sådant brott. Å andra sidan föreslog kriminalvården 60 månader.

Ett system på mer än 220 miljoner kronor

Den här nyheten kommer efter att Farkas erkände sig skyldig till två bedrägerier den 16 juni i år. Han accepterade enligt uppgift att han hade konspirerat för att begå värdepapper- och betalningsbedrägerier genom att leda ett system som svindlade amerikanska investerare på mer än 220 miljoner kronor. Farkas medkonspiratörer Sam Sharma och Raymond Trapani erkände sig också skyldiga till liknande anklagelser.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money