GBP/USD handlar i sidled efter det beskedliga BOE-räntebeslutet

Författad av: Crispus Nyaga
november 5, 2020
  • GBP/USD ser endast marginella förändringar när handlare reagerar på BOE:s räntebeslut.
  • Banken lämnade räntan oförändrad på 0,10% som förväntat.
  • Det ökade också målet för sitt kvantitativa lättnadsprogram till 875 miljarder pund.

GBP/USD-paret ser endast marginella förändringar idag när handlare reagerar på resultatet av Bank of England (BOE) penningpolitiska möte. Det handlas till 1,2960, vilket är lägre än gårdagens högsta på 1,3140.

GBP/USD
GBP/USD i stort sett oförändrat

Avtagande ekonomisk tillväxt i Storbritannien

Storbritannien går igenom en tuff period, vilket framgår av de senaste ekonomiska siffrorna. Statsskulden har ökat till mer än 2 biljoner pund, vilket har lett till en försämrad ranking från Moody’s. Arbetslösheten har också stigit medan inflationen fortfarande är låg.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Regeringen har också tillkännagivit en omfattande lockdown i England när den försöker hantera coronavirusets andra våg. Antalet fall har sett en uppåtgående trend och nådde 1,1 miljoner denna månad.

Allt detta är en indikation på att tillväxten under tredje kvartalet stannat av, vilket även de senaste PMI-siffrorna bekräftar. Enligt Markit sjönk PMI för tjänstesektorn från 56,4 i september till 51,6 i oktober. Siffran är oerhört viktig med tanke på att sektorn står för för mer än 70% av landets ekonomi.

Bank of Englands räntebeslut

Idag meddelade Bank of England att man enhälligt röstat för att lämna räntan oförändrad på 0,1%. Samtidigt röstade medlemmarna för att öka taket för de kvantitativa lättnaderna från de tidigare 725 miljarder pund till 875 miljarder pund.

Ändå spekulerar vissa analytiker i om banken har mer utrymme med sitt program för inköp av tillgångar. BoE äger nu cirka 44% av alla utestående statsskulder. Det är nästan dubbelt så många som antalet amerikanska statsobligationer som Federal Reserve äger. Enligt sin guidebok kan banken fortfarande öka denna siffra till 70%.

I uttalandet sa ordföranden Andrew Bailey att banken kommer att implementera fler verktyg för att stödja ekonomin. Analytiker tror att detta inkluderar negativa räntor. Enligt Financial Times pekar mycket på att just det kommer att inträffa.

Storbritanniens ränta kan bli negativ

Tanken bakom negativa räntor är enkel. Det skulle sänka lånekostnaderna och inteckningarna, vilket skulle stimulera utgifterna. Det skulle också stimulera utgifterna genom att hindra människor från att spara. I ett uttalande sa banken:

”Kommittén har inte för avsikt att strama åt penningpolitiken förrän det finns tydliga bevis för att betydande framsteg görs vad gäller att eliminera ledig kapacitet och uppnå ett hållbart inflationsmål på 2%.”

Senare idag kommer även amerikanska Federal Reserve och den norska centralbanken att fatta sina räntebeslut.

GBP/USD teknisk prognos

GBPUSD
GBP/USD teknisk graf

På det dagliga diagrammet ser vi att GBP/USD-priset har legat i ett snävt intervall efter att det sjönk till låga 1,2858 igår. Priset ligger på samma nivå som det glidande genomsnittet för 25 dagar och 15 dagar. Det är också något högre än den nedre sidan av den rosa kanalen. Viktigast är att det ligger över det stigande stödet som förbinder de lägsta nivåerna i maj, juni, september och november. Därför misstänker jag att den uppåtgående trenden kommer att fortsätta när tjurar siktar mot nästa motstånd vid 1.3200. Läs mer om teknisk analys här.