USD/NOK: Norska kronan stiger efter centralbankens räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on nov 5, 2020
  • USD/NOK-priset sjönk kraftigt idag efter Norges Banks räntebeslut.
  • Banken lämnade räntan oförändrad, precis som de flesta analytiker förväntat sig.
  • Paret faller också på grund av den totalt sett svagare amerikanska dollarn.

USD/NOK-paret har fallit med mer än 0,80% när handlare reagerar på valet i USA och räntebeslutet från Norges Bank. Det handlas till 9.2500, vilket är det lägsta som det har varit sedan den 28 oktober.

USD/NOK
USD/NOK faller efter Norges Banks räntebesked

Norges Banks räntebeslut

Den norska centralbanken avslutade sitt två dagar långa penningpolitiska möte idag och beslutade att lämna räntan oförändrad på 0,0%. Det var i linje med vad de flesta analytiker som Reuters intervjuat förväntade sig.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det var också i linje med bankens penningpolitiska rapport som publicerades i september. I rapporten antydde banken att räntorna skulle förbli på den nuvarande låga nivån i några år till.

Kommittén konstaterade i sitt uttalande att landets ekonomi befinner sig i en period av djup sammandragning på grund av covid-19-pandemin. Precis som i de flesta andra länder i Europa har antalet fall ökat den senaste tiden. Igår bekräftade landet fler än 1 000 nya fall, vilket är ett rekord. Det innebär att det totala antalet fall är över 22 000 och hittills har 282 dödsfall rapporterats. Som ett resultat har regeringen skärpt sina åtgärder för att bromsa spridningen.

Banken noterade däremot att ekonomin har börjat förbättras. De pekade bl.a. på bostadsmarknaden där priserna har fortsatt att stiga. Inflationen har sjunkit men ligger också över sitt tidigare mål. Samtidigt förutspår man att priserna kommer att förbli låga på grund av en högre arbetslöshet. I uttalandet konstaterades bl.a. att:

”Den underliggande inflationen har fallit men är fortfarande högre än inflationsmålet. Effekterna av kronans försvagning tidigare under 2020 blir gradvis svagare. Tillsammans med utsikterna för låg löntillväxt tyder detta på att den underliggande inflationen kommer att dämpas de närmaste åren.”

USD/NOK sjunker också på grund av den pågående rösträkningen i USA. I skrivande stund leder Joe Biden folkröstningen och sannolikheten är stor att han vinner valet, vilket är negativt för dollarn.

Därtill faller dollarn inför Federal Reserves räntebeslut som kommer ikväll. I linje med Norges Bank förväntas inga räntesänkningar och en relativt återhållsam ton.

USD/NOK teknisk prognos

USD/NOK
USD/NOK teknisk graf

På fyratimmarsdiagrammet ser vi att USD/NOK-paret har haft en kraftig nedåtgående trend denna månad efter att ha mött ett starkt motstånd vid 9.6038. Sedan dess har priset sjunkit under Fibonacci retracement-nivån på 38,2%. Det ligger också under de exponentiella glidande medelvärdena för 25 och 50 dagar. Därför verkar det som om björnarna har total kontroll, vilket innebär att nästa mål kommer att bli stödet vid 9.1222.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust