Toyota rapporterar 3,72 miljarder pund i rörelseresultat under andra kvartalet

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on nov 7, 2020
  • Toyota rapporterar 3,72 miljarder pund i rörelseresultat under det andra kvartalet.
  • Den japanska biltillverkaren förutspår 9,6 miljarder pund i årligt rörelseresultat.
  • Toyota säger att försäljningen i Kina minskade med 6,9% i september på årsbasis.

Toyota Motor Corp (TYO: 7203) höjde sin prognos för årsvinsten med över 100% på fredagen till följd av att försäljningen återhämtat sig snabbt i Kina efter månader av stopp på grund av covid-19-pandemin. Resultatet under det andra kvartalet var dock 24% lägre.

Aktierna i företaget stängde den ordinarie handeln med en nedgång på mindre än 1% på fredag. Med ett pris på 51,61 pund per aktie har Toyota Motor nu sjunkit med 7% hittills i år på aktiemarknaden efter att ha återhämtat sig från lägstanoteringexn på 43,68 pund per aktie. Har du svårt att välja en pålitlig börsmäklare för att handla online? Här är en lista över de bästa för att underlätta ditt val.

Toyota förutspår 9,6 miljarder pund i årligt rörelseresultat

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Toyota förutspår nu 9,6 miljarder pund i rörelseresultat i år jämfört med den tidigare prognosen på 3,68 miljarder pund. Föregående år rapporterade biltillverkaren 18 miljarder pund i rörelseresultat. Tidigare i veckan donerade Toyota 8 300 återanvändbara vattenflaskor till Tupelo Public School District.

Enligt Refinitiv ligger analytikernas prognoser för tillfället på något lägre 9,2 miljarder pund för Toyotas årliga rörelseresultat. Under föregående kvartal (Q1) registrerade Toyota en minskning med 40% för sina intäkter, enligt rapporten som publicerades under den första veckan i augusti.

Under det andra kvartalet, som avslutades i september, nådde Toyota ett rörelseresultat på 3,72 miljarder pund, jämfört med högre 4,87 miljarder pund under motsvarande period ifjol. Nedgången berodde främst på covid-19-krisen som påverkat försäljningen de senaste månaderna.

Försäljningen i Kina minskade med 6,9% i september

Toyota meddelade också att man nu förväntar sig en total fordonsförsäljning på 9,42 miljoner fordon under det innevarande räkenskapsåret, vilket motsvarar en ökning med 3,5% från de 9,1 miljoner som man hade förutspått tidigare. Biltillverkarens prognos ligger dock fortfarande under de 10,46 miljoner bilar som såldes förra året.

Enligt Toyota minskade försäljningen med 6,9% i september jämfört med samma månad ifjol, men steg ändå 12,8% på månadsbasis. Det var den sjätte månaden i rad som Toyota har sett en försäljningsökning.

I Kina var efterfrågan på Lexus-bilar och elfordon särskilt stark, enligt företaget. Toyota presterade ganska positivt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på mer än 15%. I skrivande stund värderas den japanska multinationella biltillverkaren till 170 miljarder pund och har ett förhållande mellan pris och vinst på 12,85.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust