DXY: US-dollarindexet under press när fokus flyttas till Bidens agenda

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on nov 9, 2020
  • Amerikanska dollarindexet sjunker när handlare reagerar på Joe Bidens seger i presidentvalet.
  • Fokus flyttas nu till senaten, som förmodligen kommer att förbli under republikansk kontroll.
  • De viktigaste uppgifterna som väntas i veckan är ny amerikansk inflationsdata.

US-dollarindexet (DXY) har sjunkit med mer än 0,15% när handlare reagerar på resultatet av det amerikanska presidentvalet. Indexet har fallit de senaste tre dagarna i rad och handlas nu till 92,18 dollar, vilket är det lägsta som det har varit sedan den 2 september.

Dollar index
Dollarindexet är under press

Biden valdes till president

Joe Biden förklarades som vinnare i det amerikanska valet på lördag efter att han nått de viktiga 270 elektorerna som krävs för att f flytta in i Vita huset. Han kommer att sväras in som USA:s nya president den 20 januari. Dollarindexet har fallit ända sedan det stod klart att han segrade.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Fokus kommer nu att flyttas från valet i sig till Joe Bidens agenda. I kampanjen lovade han att genomföra flera förändringar, inklusive skattehöjningar för företag och rika. Han lovade också att spendera miljarder dollar för att förbättra USA:s infrastruktur och i kampen mot klimatförändringar. På sjukvårdssidan lovade han att sänka kostnaderna för receptbelagda läkemedel och att arbeta för Obamacare.

Men han står inför en rad tuffa uppgifter på grund av senaten, vars välvilja kommer att krävas för att uppnå många av dessa mål. Till exempel krävs det en majoritet i senaten för att höja skatter, vilket demokraterna saknar. På samma sätt kommer han att möta motstånd för investeringarna i landets infrastruktur, eftersom republikanerna är mycket måna om att inte öka statsskulden ytterligare.

Amerikanska inflationsuppgifterna synas

Den här veckan kommer dollarindexet också att reagera på de kommande amerikanska inflationstalen och ett uttalande av Jerome Powell och andra Fed-tjänstemän. Powell kommer att delta i Europeiska centralbankens (ECB) årliga forum som kommer att arrangeras virtuellt i år. Detta forum kommer en vecka efter att den amerikanska centralbanken lämnade räntorna oförändrade.

DXY kommer också att reagera på inflationstal från USA på torsdag. Analytiker som intervjuats av Reuters förväntar sig att konsumentpriserna steg med 0,2% i oktober. Det blir de femte månaden i rad som de ökat. Den årliga inflationstakten kommer dock att förbli under 2%.

Teknisk prognos för det amerikanska dollarindexet

US dollar index
US dollar-indexet teknisk graf

Dollarindexet handlas till 92,16 dollar, vilket är det lägsta det har varit sedan i september. I det dagliga diagrammet ligger priset under de exponentiella glidande medelvärden (EMA) för 15 och 25 dagar. Vi ser också att att priset noterade en lägstanivå på 91,75 dollar, vilket var det lägsta priset hittills i år. Relativa styrkaindexet (RSI) har också sjunkit under 40, vilket är en signal om att priset kommer att fortsätta falla. Kom igång med valutahandel genom att läsa våra omfattande recensioner av valutamäklare.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust