NZD/USD når 20-månaderstopp inför RBNZ:s räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on nov 10, 2020
  • NZD/USD-priset steg till en ny 20-månaderstopp efter stark detaljhandelsdata från Nya Zeeland.
  • Uppgifterna visade att den elektroniska försäljningen ökade med 8,2% i oktober.
  • Dessa siffror kom en dag före RBNZ:s räntebeslut.

NZD/USD ökar med 0,15% när handlare reagerar på imponerande detaljhandelssiffror och det pågående mötet för Reserve Bank of New Zealand (RBNZ). Det handlas till 0,6830, vilket är några punkter under gårdagens topp på 0,6533.

NZD/USD
NZD/USD stiger inför RBNZ:s beslut

Nya Zeeland detaljhandelsförsäljning studsar tillbaka

I oktober övergick Nya Zeeland till Covid-varningsnivå 1 när antalet nya infektioner minskade. Det fick de flesta i landet att återvända till köpcentra och restauranger. Enligt statistikbyrån ökade den elektroniska försäljningen med 8,8% i oktober från 5,4% föregående månad. Det pressade den årliga tillväxttakten till 8,2%, vilket är den högsta nivån sedan augusti i år.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Landets statistikbyrå förklarade de imponerande rallyt med den drastiskt ökade konsumtionen i restauranger, kaféer och av takeaways. Konsumtionen i dessa företag ökade med 79 miljoner nya zeeländska dollar i oktober, den högsta ökningen på över 20 år. Men utgifterna på hotell och motell minskade med 46 miljoner nya zeeländska dollar på grund av bristen på internationella besökare. Byrån konstaterade att:

”Auckland övergick till covid-19-varningsnivå 1 den 8 oktober och lättade på tidigare restriktioner för sociala möten. Det innebar att fler kunde samlas för evenemang och högtider igen, efter att folkmängderna begränsats under tidigare månader.”

Samtidigt har viruset uppmuntrat människor att spendera mer på hållbara varor, som ökade med 244 miljoner nya zeeländska dollar. Ökningen drevs av ett uppsving med 138 miljoner nya zeeländska dollar i detaljhandeln för möbler, el och hårdvara.

Medan de flesta branscher såg en uppgång i detaljhandeln minskade bränsle och icke-detaljhandel i oktober. De två minskade med 65 miljoner nya zeeländska dollar medan icke-detaljhandeln minskade med 244 miljoner nya zeeländska dollar.

RBNZ:s väntade räntebeslut

Nya Zeelands detaljhandelsuppgifter kom samtidigt som RBNZ inledde sitt penningpolitiska möte. Analytiker som intervjuats av Reuters förutspår att banken kommer att lämna räntorna oförändrade på 0,25% vid detta möte.

De förutspår också att banken kommer att genomföra ett finansieringsprogram som kan uppgå till hälften av det nuvarande kvantitativa lättnadsprogrammet till ett värde av 100 miljarder dollar.

Viktigast av allt, bankens ordförande kan ge en uppdatering om eventuella negativa räntor. Faktum är att analytiker förutspår en nedgång på 50 punkter nästa år.

Dessa åtgärder är nödvändiga för att dämpa pandemins inverkan på ekonomin. Även om landet har lyckats begränsa sjukdomen, står man fortfarande inför stora utmaningar på grund av den avstannade turistnäringen.

NZD/USD teknisk prognos

NZD/USD
NZD/USD teknisk graf

På veckodiagrammet ser vi att NZD/USD har haft en stark uppåtgående trend sedan i mars, då det hade fallit till en lägstanivå på 0,5466. Idag handlas paret nära den högsta punkten sedan mars 2019. Det har också stigit över de exponentiella glidande medelvärdena för 25 och 50 dagar.

Viktigast av allt har det stigit över den viktiga Fibonacci retracement-nivån på 38,2%, vilket är ett tecken på att tjurarna har segrat. Därför är nu nästa mål att hålla koll på retracement-nivån på 50% vid 0.7152. Läs vår omfattande recension av de bästa valutamäklarna med fokus på bra spreads här.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust