USD/SEK stadigt efter svaga inflationssiffror i USA och Sverige

Författad av: Crispus Nyaga
november 12, 2020
  • USD/SEK-paret vacklar idag när handlare reagerar på svag inflationsdata från Sverige och USA.
  • Konsumentpriserna i USA steg med 1,2% på årsbasis, ned från 1,4% i september.
  • I Sverige ökade KPI med 0,3% i oktober.

USD/SEK-priset såg endast marginella förändringar idag när handlare reagerade på inflationsdata från USA och Sverige. Paret handlas till 8.6300, vilket är något över veckans lägsta värde på 8.5570.

USD/SEK
USD/SEK är oförändrat

Sveriges inflation minskar

Konsumentpriserna i Sverige sjönk i oktober, enligt de senaste siffrorna från Statistikbyrån.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Konsumentprisindex sjönk med 0,1% på månadsbasis, vilket låg i linje med vad Reuters analytikerpanel hade förväntat sig. Det var också lägre än föregående månads ökning på 0,1%.

KPI ökade med 0,3% i oktober, en liten nedgång från septemberens ökning med 0,4%. Samtidigt låg konsumentprisindexet med fast ränta på 0,3% i oktober. Enligt Statistikbyrån berodde det främst på att elpriserna sjönk med 4,9%.

Andra varor som påverkade konsumentpriserna var bränsle, telefonutrustning och charterresor som minskade med 10,2%, 9,8% respektive 16,9%. Den nedgångar kompenserades av ökade priser för livsmedel och alkoholfria drycker, bostäder, inredning och hushållsartiklar.

Siffror kom vid en tidpunkt då antalet covid-19-fall i Sverige har börjat att öka. På tisdag registrerades fler än 4 160 nya fall. Det var något under förra torsdagens ökning med 4 766 fall.

Det har drivit regeringen till att för första gången införa delvisa stängningar av barer och restauranger. Myndigheterna har också uppmanat människor att stanna hemma när det är möjligt och undvika fysisk kontakt.

Antalet covid-19-fall i Sverige ökar

USA:s inflation också låg

USD/SEK reagerar också på konsumentpriser från USA. Enligt statistikbyrån ökade konsumentprisindexet (KPI) i landet med 1,2% på årsbasis. Det var något lägre än föregående månads ökning med 1,4%. På månadsbasis var KPI oförändrat. Kärn-KPI, som exkluderar de volatila livsmedels- och energipriserna, steg med 1,6% på årsbasis. Dessa siffror ligger under Federal Reserves mål på 2,0%.

Fler än 709 000 amerikaner ansökte om arbetslöshetsersättning för första gången förra veckan. Detta var den lägsta siffran för nya ansökningar sedan i mars då landet implementerade flera lockdown-åtgärder. De eftersläpande uppgifterna om upprepade ansökningar om arbetslöshetsersättning minskade från förra veckans 7,28 miljoner till 6,78 miljoner.

USD/SEK teknisk prognos

USD/SEK
USD/SEK teknisk graf

På det dagliga diagrammet ser vi att USD/SEK-paret har haft en stark nedåtgående trend den senaste tiden. Sedan mars har valutaparet sjunkit med mer än 17%. Det aktuella priset är också ett viktigt stöd eftersom det var den lägsta nivån i juli, augusti och september. Det ligger också under de enkla glidande medelvärdena för 25 och 50 dagar. Därför kommer paret att fortsätta falla, åtminstone tillfälligt, särskilt om det lägger sig stadigt under veckans lågpunkt på 8.5570. Läs vår recension av de bästa valutamäklarna här.