Pakistans SCEP överväger nytt regelverk för krypto

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on nov 13, 2020
  • SCEP är övertygat om att digitala tillgångar är början på en ny era inom den digitala ekonomin.
  • Tillsynsmyndigheten fokuserar för närvarande på att reglera privata kryptomynt, inte CBDC:er.
  • SCEP anser att säkerhetstokens erbjuder hög transparens och ökad likviditet.

Pakistan arbetar med att implementera ett nytt ramverk för reglering av kryptosektorn. Securities Exchange Commission of Pakistan (SCEP) avslöjade denna nyhet via ett policydokument på sin webbplats den 6 november. Publikationen behandlar de viktigaste begreppen för den snabbt växande digitala finansindustrin i landet och tar även upp regleringsramarna för andra länder över hela världen.

I policydokumentet sa tillsynsmyndigheten att:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Digitala tillgångar, även kända som virtuella tillgångar, och kryptotillgångar är början på en ny era av Digital Finance, och kräver innovativa regleringsåtgärder och tillvägagångssätt från tillsynsmyndigheter över hela världen. Det är bara möjligt genom att inleda en ny era som återuppfinner de regelverk/åtgärder som används av tillsynsmyndigheterna idag.”

SCEP:s publikation belyser en rad kryptorelaterade ämnen. De inkluderar bl.a. den grundläggande definitionen, begreppen och den inre funktionen hos digitala tillgångar, hur tillsynsmyndigheter runt om i världen hanterar den framväxande tillgångsklassen, de mekanismer SCEP skulle kunna använda för att reglera krypto i landet och vägen framåt för att utveckla ett starkt regelverk. Dessutom presenteras policyförslag för deltagare och aktieägare inom den pakistanska kryptoscenen.

Tillsynsmyndigheten betonar att policydokumentet enbart fokuserar på icke-statliga eller icke-centralbank-utgivna kryptotillgångar, inte på Central Bank Digital Currencies (CBDC:er).

SCEP är positiva till krypto

SCEP fokuserar främst på säkerhetstoken och utility tokens. Enligt tillsynsmyndigheten har säkerhetstoken många fördelar och en funktion som sticker ut är möjligheten att fraktionera varje tillgång, vilket hjälper till att minimera investeringsbarriärer för privatpersoner. Därtill tillade tillsynsmyndigheten att säkerhetstoken har hög transparens, förbättrad likviditet, förbättrade clearing- och avvecklingsmekanismer och en mängd olika automatiseringsverktyg.

SCEP tillade att man kommer att samarbeta med marknadsaktörer och välkomnar feedback från kryptoindustrin för att utveckla ett effektivt regelverk för sektorn.

Pakistan avslöjade att man arbetar på ett nytt regelverk för kryptovalutor redan i april 2019. Enligt uppgift inleddes arbetet efter striktare krav från Financial Action Task Force (FATF).

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust