Moderna uppger att deras covid-19-vaccin är effektivt för mer än 94% av patienter

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on nov 16, 2020
  • Moderna meddelar att deras covid-19-vaccin är effektivt för mer än 94% av patienter.
  • Bioteknikföretaget hoppas kunna leverera 20 miljoner doser i USA i slutet av året.
  • Moderna kommer att ansöka om tillstånd för nödanvändning från amerikanska FDA.

Moderna Inc. (NASDAQ: MRNA) meddelade idag att preliminära uppgifter från företagets fas tre-studie visar att deras kandidat-covid-19-vaccin är effektivt för över 94% av patienter. VD Stephane Bancel kallade de preliminära resultaten för en ”game-changer” i den globala striden mot covid-19-pandemin.

Modernas aktierna steg med nästan 17% under förhandeln idag. Hittills i år har aktien nu stigit med cirka 375% på aktiemarknaden. Hur man handlar på aktiemarknaden? Det kan du lära dig här om du är intresserad.

Modernas vaccin använder mRNA för att skapa ett immunsvar

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Moderna samarbetar med National Institute of Allergy and Infectious Diseases för att utveckla sitt covid-19-vaccin. Nyheten kom bara en vecka efter att Pfizer och BioNTech meddelade att deras experimentella vaccin har en effekt på över 90% mot covid-19.

Det nya influensaliknande viruset har hittills infekterat drygt 54 miljoner människor världen över och orsakat fler än 1,3 miljoner dödsfall. Precis som Pfizer och BioNTech använder Modernas vaccin också mRNA för att framkalla ett immunsvar.

VD Bancel meddelade också idag att Moderna nu planerar att testa sitt vaccin på tonåringar. Efter framgångsrika resultat kommer studien sedan att genomföras på barn under tolv år. Enligt det amerikanska bioteknikföretaget kan deras vaccin lagras i ett standardkylskåp vid temperaturer mellan cirka 2,2 och 7,8 grader Celsius i upp till trettio dagar.

Vid minus 20 grader Celsius är vaccinet stabilt i upp till sex månader. Pfizers och BioNTechs vaccin måste däremot förvaras vid minus 70 grader Celsius. Moderna värderar den totala investeringen i sitt covid-19-vaccin till 1,88 miljarder pund, varav 724 miljoner pund kom från den amerikanska regeringen.

Moderna söker tillstånd för nödanvändning från amerikanska FDA

Enligt Moderna kommer de under de kommande veckorna att ansöka om tillstånd för nödsituationer från amerikanska FDA (Food and Drug Administration). Det Massachusetts-baserade företaget har som mål att leverera 20 miljoner doser av sitt covid-19-vaccin inom USA innan slutet av året. Under 2021 räknar det med att leverera upp till 1 miljard doser globalt.

Moderna har redan tecknat leveransavtal i olika regioner, inklusive Nordamerika och Mellanöstern. I en rapport som publicerades i augusti avslöjade Moderna att deras intäkter ökat med 400% under det andra kvartalet.

Moderna presterade blygsamt positivt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på cirka 25%. I skrivande stund värderas företaget till 26,82 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust