Pfizers och BioNTechs covid-19-vaccin är mer än 90% effektivt

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on nov 9, 2020
  • Pfizers och BioNTechs covid-19-vaccin är nu effektivt för mer än 90% av testpersonerna.
  • Vaccinens skyddande effekt kommer sannolikt att vara i minst ett år.
  • Pfizer och BioNTech kommer att leverera 50 miljoner doser globalt under 2020.

I ett uttalande idag meddelade Pfizer Inc (NYSE: PFE) och BioNTech SE (NASDAQ: BNTX) att deras gemensamt utvecklade covid-19-vaccin är effektivt för mer än 90% av patienterna. De två läkemedelsproducenterna är de första som publicerar framgångsrik försöksdata och tar världen ett steg närmare att besegra covid-19-pandemin som hittills har smittat fler än 50 miljoner människor och orsakat över 1,2 miljoner dödsfall.

Pfizer har backat med 7% på aktiemarknaden hittills i år. Men aktierna i företaget har ändå återhämtat sig med nästan 25% sedan årets lägstanotering i mars, då effekterna av covid-19-krisen var som störst. I skrivande stund värderas Pfizer till 153,56 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 23,56.

Vaccinens skyddande effekt kommer sannolikt att vara i minst ett år

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

VD Ugur Sahin från BioNTech konstaterade också att kandidat-covid-19-vaccinet förväntas behålla sin skyddande effekt hos patienter i minst ett år. Tidigare resultat i kombination med forskning på patienter som återhämtat sig efter coronaviruset har ökat förtroendet för att den skyddande effekten inte blir kortvarig.

Verkställande direktören, Albert Bourla, från Pfizer kommenterade:

”Den första uppsättningen resultat från våra fas 3-covid-19-vaccintester ger det första beviset för vårt vaccins förmåga att förhindra covid-19. Vi är ett betydande steg närmare att ge människor runt om i världen ett välbehövligt genombrott för att få ett slut på denna globala hälsokris. Vi når denna kritiska milstolpe i vårt vaccinutvecklingsprogram i en tid när världen behöver det som mest.”

Pfizer och BioNTech levererar 50 miljoner doser globalt 2020

Enligt företagen utvecklar covid-19-patienter skydd fyra veckor efter den första dosen, eller en vecka efter den andra. Vad gäller leveransprognoser siktar Pfizer och BioNTech på att leverera upp till 50 miljoner doser världen över, om man planerar att leverera 1,3 miljarder vaccindoser under 2021.

Nyheten kommer bara en vecka efter att Pfizer publicerade bättre resultat än väntat för räkenskapsårets tredje kvartal.

BioNTech har stigit med nästan 140% på aktiemarknaden i år. Företaget debuterade på Nasdaq i oktober ifjol med ett pris per aktie på 10,50 pund. I skrivande stund har det tyska bioteknikföretaget ett marknadsvärde på 16,63 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust