USD/JPY: Yenen stiger efter stark BNP-data för Q3 i Japan

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on nov 16, 2020
  • Japans ekonomi studsade tillbaka under Q3 efter att ha krympt under de tre föregående kvartalen i rad.
  • Ekonomin expanderade med 21,4% under tredje kvartalet efter att ha minskat med 28,8% under andra kvartalet.
  • Det ökande antalet covid-19-fall i Europa och USA utgör en stor risk för paret.

Den japanska ekonomin studsade tillbaka under tredje kvartalet efter ökad extern efterfrågan och privat konsumtion. Den nyfunna styrkan har pressat ned USD/JPY till 104,51 – den lägsta nivån sedan den 29 september.

USD/JPY
USD/JPY faller efter stark japansk BNP-data

Japans BNP återhämtade sig under tredje kvartalet

Den japanska ekonomin hade bekymmer redan innan covid-19-pandemin. Under fjärde kvartalet 2019 krympte ekonomin med mer än 7,3%, främst på grund av en opopulär ökning av konsumtionsskatter.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I år minskade ekonomin med en årlig takt på 2,2% under första kvartalet och med 28,8% under andra kvartalet när ekonomin kämpade mot pandemin.

Situationen förändrades dock under tredje kvartalet, enligt de senaste siffrorna från landets kabinett. Uppgifterna visade att den japanska ekonomin expanderade med 21,4% under tredje kvartalet, vilket var en betydande återhämtning från nedgången på 28,8% under andra kvartalet. Den genomsnittliga prognosen från Reuters analytikerpanel var att ekonomin skulle öka med 18,9%.

BNP ökade med 5% på årsbasis, bättre än den förväntade ökningen på 4,4%.

Den japanska ekonomins resultat var ändå något svagare än USA:s BNP-ökning med 30%. Men det var samtidigt bättre än den sammanlagda utvecklingen för de europeiska och kinesiska ekonomierna under tredje kvartalet.

Privatkonsumtionen stark

Den robusta utvecklingen för Japans ekonomi berodde främst på ökad privatkonsumtion och extern efterfrågan. Privatkonsumtionen, som utgör den största delen av ekonomin, ökade med 4,7% under tredje kvartalet efter att ha sjunkit med 3,1% under andra kvartalet.

Exporten, ledd av den starka bilsektorn, ökade med 2,9% under tredje kvartalet efter att ha sjunkit med 3,3% under andra kvartalet. Japanska biltillverkare, som Toyota och Nissan, har också låtit relativt optimistiska för branschens framtidsutsikter senaste tiden.

Investeringarna minskade med 3,4% under kvartalet då företagen prioriterade kostnadsbesparingar och kontantbevarande. Minskningen var en förbättring från föregående kvartals minskning med 4,3%.

Samtidigt ökade BNP-prisindexet, som mäter prisförändringen för samtliga varor och tjänster för BNP, med 1,1%.

Den största oron för den japanska ekonomin är ändå de utmaningar som landets största handelspartners står inför. I USA talas det om en andra omgång av lockdowns trots att läkemedelsföretag gör framsteg vad gäller att utveckla ett covid-19-vaccin. På samma sätt har flera länder i Europa, som Storbritannien, Tyskland och Frankrike, alla implementerat nya lockdown-åtgärder.

Så, vad väntar för USD/JPY?

USD/JPY
USD/JPY teknisk analys

USD/JPY har sjunkit med cirka 1,10% sedan i onsdags då valutaparet testade det viktiga motståndet vid 105,65. På fyra-timmarsdiagrammet har den rörliga genomsnittliga konvergensen och divergensen (MACD) rört sig under den neutrala nivån. Andra oscillatorer som RSI och stokastik faller också. Som du kommer att se i våra gratis valutakurser så innebär det att björnarna har kontroll. Därför förväntar jag mig att paret kommer att fortsätta falla, med nästa stöd vid 104.33. Detta är den lägsta nivån sedan den 21 oktober.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust