EasyJet rapporterar förlust före skatt på 1,27 miljarder pund under 2020

Författad av: Wajeeh Khan
november 17, 2020
  • EasyJet rapporterar 1,27 miljarder pund i förlust före skatt under räkenskapsåret 2020.
  • Lufttrafikföretaget värderar icke-huvudkostnaderna till 438 miljoner pund.
  • EasyJet meddelar att antalet passagerare minskade med 50% till 48,1 miljoner.

EasyJet plc (LON: EZJ) rapporterade idag att de avslutade räkenskapsåret 2020 med en förlust till följd av en kraftig nedgång i intäkterna i samband med covid-19-pandemin. Företaget avbröt också sin årliga utdelning.

EasyJets aktier föll med nästan 6% när marknaden öppnade imorse. Lågprisflygbolaget handlas nu till 7,60 pund per aktie efter att ha återhämtat sig från 4,75 pund per aktie under första veckan i april på grund av covid-19-restriktionerna. Som jämförelse hade EasyJet ett pris per aktie på 14,30 pund i början av året.

EasyJet värderar sina kostnader till 438 miljoner pund

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

För räkenskapsåret som avslutades den 30 september rapporterar EasyJet 1,27 miljarder pund i förlust före skatt jämfört med 430 miljoner pund i vinst under räkenskapsåret 2019. Enligt FactSet hade experter förutspått en lägre förlust på 1,16 miljarder pund.

EasyJet värderade sina kostnader till 438 miljoner pund i år jämfört med 438 miljoner pund förra året. Flygbolaget stängde tre av sina brittiska baser i augusti då covid-19 fortsatte att begränsa den globala efterfrågan på flygresor.

På justerad basis rapporterade det brittiska multinationella flygbolaget 835 miljoner pund i årlig förlust före skatt jämfört med förväntade 822,3 miljoner pund. Som jämförelse rapporterade företaget 427 miljoner pund justerat resultat före skatt ifjol.

EasyJet meddelade att deras intäkter sjönk till 3,01 miljarder pund det senaste året jämfört med betydligt högre 6,39 miljarder pund under budgetåret 2019. De årliga intäkterna låg i linje med FactSet-konsensus. De totala intäkterna per säte uppgick till 54,35 pund, vilket motsvarar en nedgång på 10%.

Passagerarantalet minskade med 50% till 48,1 miljoner

Lågprisflygbolaget meddelade också att det totala antalet passagerare minskade med 50% till 48,1 miljoner. Belastningsfaktorn på 87,2% var en minskning med 4,3 procentenheter det senaste året. Under första kvartalet av budgetåret 2021 förutspår EasyJet att kapaciteten kommer att förbli minst 80% lägre än planerat.

EasyJet ställde in flera flygningar och sålde flygplan förra veckan efter nya restriktioner från regeringen på grund av covid-19-krisen. Flygbolaget, som har sitt huvudkontor i London, avstod från att ge ytterligare vägledning för det nuvarande räkenskapsåret.

EasyJet presterade ganska positivt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på mer än 25%. I skrivande stund värderas bolaget till 3,41 miljarder pund och har ett förhållande mellan pris och vinst på 12,58.