USD/TRY: Turkiskt lirarally tar fart efter CBRT:s räntehöjning

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on nov 19, 2020
  • USD/TRY sjönk kraftigt efter att den turkiska centralbanken meddelade sitt räntebeslut.
  • Banken, under en ny ordförande, beslutade att höja räntorna för första gången på tre månader.
  • Den höjde dagsutlångingsreporäntan till 15% och dagsupplåningsräntan till 13,50%.

Den turkiska liran stiger drastiskt gentemot flera stora valutor efter att landets centralbank höjt räntorna för första gången på tre månader. USD/TRY-priset sjönk med hela 2% medan GBP/TRY och EUR/TRY sjönk med 2,2% respektive 2,5%.

Turkiska liran gentemot USD, GBP och EUR

Den turkiska centralbanken höjer räntorna

Den turkiska centralbanken meddelade sitt räntebeslut idag och uppfyllde analytikernas prognoser. För första gången på tre månader beslöt banken att höja veckoreporäntan från 10,25% till 15%, vilket vard den största ökningen på flera år.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det höjde också sin dagsupplåningsränta från 8,75% till 13,50% och utlåningsräntan från 11,75% till 16,50%. Detta var det första räntebeslutet som fattades under Naci Agbal, den nya CBRT-ordföranden. I ett uttalande sa banken:

”Kommittén har beslutat att genomföra en transparent och stark monetär åtstramning för att eliminera risker för inflationsutsikterna, begränsa inflationsförväntningar och återställa desinflationsprocessen.”

Svår tid för turkisk ekonomi

CBRT:s räntebeslutet kommer vid en svår tid för den turkiska ekonomin. De tidigare centralbankscheferna kunde inte råda bot på lirans svaghet. I början av månaden hade liran fallit till sin lägsta nivå någonsin gentemot de flesta andra valutor. Samtidigt står landet inför sanktioner från USA för att ha köpt vapen från Ryssland medan antalet covid-19-fall fortsätter att öka.

Men det värsta är att Turkiet har en årlig inflation på 12%, vilket gör landets ekonomi till en av de sämst presterande på tillväxtmarknaderna. Till exempel sjönk Sydafrikas inflation till 3% i oktober medan Mexikos årliga takt var 4,8%. Landet står också inför hög arbetslöshet, med en officiell siffra på 13%.

De senaste dagarna har antalet turkiska fall av covid-19 ökat. Igår bekräftades fler än 4 215 nya fall, vilket var den högsta dagliga ökningen sedan april.

USD/TRY sjunker också eftersom riskbenägna investerare nu flyttar sina medel från dollarn till mer riskfyllda valutor efter nyheterna om nya covid-19-vaccin. Tidigare idag meddelade AstraZeneca att deras vaccin är mycket effektivt, särskilt bland den äldre befolkningen. Andra företag som Pfizer (NYSE: PFE) och Moderna (NASDAQ: MRNA) har gjort liknande uttalanden.

USD/TRY teknisk analys

USD/TRY
USD/TRY teknisk graf

USD/TRY har gått ned kraftigt sedan den 6 november då det nådde en rekordhöjd på 8,5838. På fyratimmarsdiagrammet ligger det på Bollinger-bandens nedre sida, vilket är ett baisseartat tecken, som du kan läsa mer om i våra gratis valutahandelkurser.

Samtidigt har paret fallit under den svarta baisseartade flaggan medan Relative Strength Index ligger några punkter över den översålda nivån på 30. Därför, med tanke på att den turkiska liran är så billig och att den nya ordföranden höjt räntorna, kommer paret mest sannolikt att fortsätta falla. Nästa viktiga stödnivå att hålla ögonen på är 7,20, vilket är 4,87% under den nuvarande nivån.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust