Råoljepriset stärks av vaccinnyheter i väntan på uppgifter om de amerikanska oljelagren

Författad av: Faith Maina
november 25, 2020
  • Investerare håller ett öga på de amerikanska oljelagren och Baker Hughes sammanställning av aktiva oljeriggar.
  • De positiva vaccinnyheterna har fortsatt att stimulera råoljeprisets.
  • Brent steg med 1,44% för att handlas till 48,50 dollar medan WTI handlade till 45,42 dollar.

Priset på råolja har fortsatt att stärkas av de senaste nyheterna om covid-19-vacciner. Investerare är optimistiska att vaccinen kommer att återställa världen till det normala, vilket är positivt för tjurarna som vill handla olja. Under förmiddagen steg Brent med 1,44% och handlades till 48,50 dollar. Samtidigt steg WTI över 45 och handlades till 45,42 dollar. Senare idag ligger investerarnas fokus på uppgifter om USA:s råoljelager.

Råoljepriset

Vaccinnyheter fortsätter att väcka optimism på råoljemarknaden

Den 18 november 2020 tillkännagav Pfizer Inc. ( NYSE: PFE ) och BioNTech SE (NASDAQ: BNTX) att fas 3-studierna avslutats för deras kandidat-covid-19-vaccin. Två dagar senare ansökte de två företagen om tillstånd för akuta användning av vaccinet. De amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheterna förväntas godkänna ansökan den 10 december och vaccinationerna i USA kan då påbörjas redan dagen efter.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Modernas vaccin har också gjort stora framsteg. Moncef Slaoui, ledare för Operation Warp Speed, har meddelat att en expertkommitté kommer att hålla ett möte den 17 december angående detta läkemedel. Moderna kommer att lämna in sin ansökan om akutanvändning av vaccinet i slutet av denna månad.

Vaccinen från Moderna och Pfizer har båda en effektivitet på 95% för att förebygga covid-19. Vaccinet från AstraZeneca och University of Oxford har uppvisat en effekt på 70%, men forskare uppger att effektiviteten kan nå 90% genom en justering av doseringen.

De positiva vaccinnyheterna har skapat optimism på råoljemarknaden. Investerare är hoppfulla att nyheterna kommer att leda till att reserestriktionerna lättas upp. Dessutom kommer många att kunna återvända till sina vanliga arbetsplatser, vilket också kommer att öka efterfrågan på råolja.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Investerare håller ett öga på de amerikanska oljelagren

Tidigare idag släppte American Petroleum Institute (API) uppgifter om USA:s lager av råolja, bensin och destillat. Enligt uppgifter från API den 18 november ökade USA:s råoljelager med 4,174 miljoner fat jämfört med de förväntade 1,950 miljoner fat.

Idag visar uppgifterna att råoljelagret har ökat med 3,8 miljoner fat den senaste veckan. Analytiker hade förutsagt att lagret skulle minska med 0,333 miljoner fat.

Senare idag kommer Energy Information Administration att publicera nya uppgifter om de amerikanska råoljelagren. Enligt det föregående pressmeddelandet har lagren ökat med 0,768 miljoner fat. Analytiker förväntar sig att den lagrade råoljan har ökat med 0,127 miljoner fat den senaste veckan. En siffra som är högre än väntat kommer att signalera låg efterfrågan, vilket kommer att vara negativt för råoljepriset.

Dessutom förväntas Baker Hughes sammanställning av antalet aktiva amerikanska oljeplattformar att publiceras idag. Enligt uppgifterna som publicerades den 20 november uppgick antalet oljeplattformar i USA till 231, vilket var en nedgång från föregående 236. Ett högt riggantal kommer att indikera ökad efterfrågan på olika oljeprodukter.