Vaccinoptimism får råoljepriserna att stiga inför OPEC+:s möte

Författad av: Faith Maina
november 23, 2020
  • Brent och WTI har brutit över motståndsnivåerna på 45 respektive 43 dollar.
  • Covid-19-vaccinationerna i USA förväntas starta i mitten av december.
  • OPEC+ förväntas fortsätta begränsa oljetillförseln under de första 3 månaderna 2021.

Råoljepriset har lyft. Brent har brutit över 45 dollar för att handla till 45,78. Samtidigt har WTI stigit över 43 dollar för att handla till 43,03. Investerare reagerar på de positiva nyheterna om potentiella covid-19-vaccinationer i mitten av december och därtill planerar OPEC+ att mötas i början av nästa vecka. Analytiker förväntar sig att medlemsstaterna kommer att avstå från att ytterligare minska begränsningarna av oljetillförseln under de första tre månaderna 2021.

Priset på råolja

Råoljemarknaden optimistisk inför covid-19-vaccinationer

Det råder en ökad optimism efter nyheterna om att USA kommer att inleda sina covid-19-vaccinationer inom en månad – vilket också är goda nyheter för dig som vill handla med råolja . Pfizer Inc. ( NYSE: PFE ) och BioNTech SE (NASDAQ: BNTX) meddelade att de hade slutfört fas 3-studierna av sitt covid-19-kandidatvaccin den 18 november.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I fredags ansökte företagen om tillstånd för akut användning av vaccinet. Nu kommer FDA:s rådgivande kommitté hålla ett möte den 10 december, och om FDA godkänner vaccinet kommer det sannolikt att tas i bruk redan nästa dag.

Moncef Slaoui, chef för Vita husets operation Warp Speed, kommenterade framstegen: ”Vår plan är att kunna transportera vacciner till vaccinationsplatserna inom 24 timmar efter godkännandet. Så jag förväntar mig att kanske en eller två dagar efter godkännandet, den 11 eller 12 december, kommer förhoppningsvis de första människorna i USA att immuniseras.

Slaoui har också indikerat att en expertpanel kommer att mötas den 17 december för att diskutera Modernas vaccin. Moderna förväntas ansöka om tillstånd för akut användning av sitt vaccin i slutet av november.

Därtill har Oxfords vaccin visat sig vara 70% effektivitet för att förebygga viruset. Vaccinet är billigare och förväntas nå en större global befolkning jämfört med Pfizers och Modernas alternativ.

De goda nyheterna kring covid-19-vaccinationer har välkomnats på råoljemarknaderna. Tjurar förutspår att vaccinerna kommer att resultera i en ökad efterfrågan, vilket har lett till ett stigande råoljepris.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

OPEC+ kommer sannolikt att vänta med att minska på begränsningarna av oljetillförseln

OPEC+ har ett möte inplanerat den 30 november och 1 december. Under detta forum planerar de viktigaste oljeproducerande länderna att granska sina policyer för begränsningar av oljeproduktionen och andra relaterade strategier. OPEC+ beslöt att skära ner på utbudet av råolja med 9,7 miljoner fat per dag från och med den 1 maj. Gruppen minskade senare siffran till 7,7 miljoner fat per dag i augusti.

Under det kommande mötet kommer länderna att väga möjligheten att minska nedskärningarna i försörjningen ytterligare under de första tre månaderna 2021. Om medlemsstaterna beslutar att hålla fast vid oljeproduktionsminskningarna, kommer det sannolikt att resultera i en leveransbrist och ett uppsving för råoljepriset. Bristen på råolja kan intensifieras av de växande spänningarna i Mellanöstern. På måndag hävdade Houthi-gruppen att de avfyrat en missil mot Saudi Aramcos anläggning i Jeddah.