USD/SEK: Kronan stiger efter Riksbankens slutgiltiga räntebeslut

Författad av: Crispus Nyaga
november 26, 2020
  • USD/SEK fortsatte att sjunka efter Riksbankens räntebeslut.
  • Vid sitt sista möte för året lämnade banken räntorna oförändrade som väntat.
  • Paret har sjunkit med mer än 18% sedan toppen i mars.

Den nedåtgående trenden för USD/SEK fortsatte idag efter Riksbankens räntebeslut för november. Paret handlas till 8,500, vilket är 18% lägre än årets högstanivå hittills på 10,4885. EUR/SEK och GBP/SEK har också haft en kraftig nedåtgående trend.

USD/SEK
USD/SEK fortsätter att falla

Riksbankens räntebeslut

Det är ingen hemlighet att Sverige har hanterat covid-19-pandemin annorlunda än andra länder, inte minst genom att undvika storskalig lockdown-åtgärder under virusets två vågor. Covid-19-viruset har nu infekterat fler än 231 000 människor och resulterat i över 6 500 dödsfall.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Precis som för majoriteten av andra länder krympte ekonomin under andra kvartalet och studsade sedan tillbaka under tredje kvartalet när antalet nya covid-19-fall började minska. Däremot har antalet nya fall skjutit i höjden under den pågående andra vågen.

Det var mot den bakgrunden som Riksbanken, världens äldsta centralbank, höll sitt sista möte för året. Nästa möte kommer att äga rum i mars 2021.

Banken beslutade att lämna räntorna oförändrade, vilket låg i linje med vad de flesta ekonomer som Reuters intervjuat förväntade sig. Viktigast av allt beslutade banken att öka sin kvantitativa lättnadspolicy från 500 miljarder till 700 miljarder kronor. Inköpen fortsätter fram till 2021. I ett uttalande sa analytiker vid ING:

”Det faktum att en räntesänkning undviks vid pandemins topp indikerar kanske begränsad entusiasm för en vändning tillbaka till negativt territorium.”

I sina prognoser planerar banken att låta räntorna förbli på noll åtminstone fram till 2023. Den förväntar sig också att KPI kommer att sluta året med 0,4% och sedan stiga till 0,8% respektive 1,2% under de följande åren. Man förväntar sig också att BNP kommer att minska med 4,0% i år och sedan återhämta sig med 2,6% under 2021.

Amerikanska dollarns svaghet

Valutainvesterare har nu pressat USD/SEK-paret till sin lägsta nivå sedan april 2018. Fallet med nästan 20% sedan april visar att den svenska kronan en av de bäst presterande valutorna i den utvecklade världen.

Den senaste nedgången beror främst på att riskinvesterare har övergivit dollarn i takt med att de potentiella riskerna på marknaden minskat. Exempelvis förväntar sig investerare att relationerna mellan USA och Europa kommer att bli betydligt varmare de närmaste fyra åren.

De senaste nyheterna om vaccinationsframsteg har också ökat förhoppningarna om en återhämtning av den globala ekonomin de kommande året. Som ett resultat har ”trygga” investeringsalternativ som den amerikanska dollarn och guldet fått kämpa den senaste tiden.

Svenska kronans tekniska prognos

USD/SEK
USD/SEK teknisk graf

På veckodiagrammet ser vi att USD/SEK har sjunkit kraftigt sedan i mars. Därefter har paret sjunkit under Fibonacci retracement-nivån på 61,8% och siktar nu mot 78,6%-retracement vid 8,386.

Paret har också sjunkit under det baisseartade flaggmönstret som visas i rosa. Den nedåtgående trenden stöds också av de viktade glidande medelvärdena för 15 och 25 veckor. Även ackumulerings- och distributionsindikatorn faller.

Därför förutspår jag att den svenska kronans styrka kommer att fortsätta de närmaste veckorna efter Riksbankens beslut.